Hlavní obsah

Americké hasiče pozabíjel při zásahu odsouzený vrah, chtěl masakr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Dva dobrovolné hasiče zastřelil a další dva postřelil na Štědrý den v newyorském městě Webster 62letý William Spengler, který si odseděl 17 let za vraždu své 92leté babičky. Utloukl ji kladivem. Vyplynulo to z vyšetřování případu. Podle policistů nastražil Spengler na hasiče past, toužil zabít co nejvíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americké hasiče pozabíjel při zásahu odsouzený vrahVideo: Reuters

 
Článek

„Vypadá to, že to byla past,“ uvedl velitel policie ve Websteru Gerald Pickering s dokazem na vzkaz, který vrah zanechal. Chtěl "dělat to, co dělá nejraději a nejlépe - zabíjet lidi". Chtěl zapálit celou čtvrť.

Spengler měl připravené tři automatické střelné zbraně, revolver ráže 9 mm, brokovnici ráže 18,53 mm a poloautomatickou pušku Bushmaster .223, kterou použil i Adam Lanza při nedávném masakru ve škole i střelec z kina při premiéře Batmana na předměstí Denveru.

“Tito lidé vstali v noci, aby šli uhasit oheň. Neočekávali, že se po nich bude střílet a zabijí je,“ dodal policejní šéf k osudu hasičů.

Při zásahu byli zabiti Tomasz Kaczowka a Mike Chiapperini. Postřeleni byli Joseph Hofsetter a Theodore Scardino. Postřelen byl ještě jeden náhodný kolemjdoucí.

Foto: Jamie Germano, ČTK/AP

Hasiči zasahují ve Websteru

Hořet začalo krátce před šestou hodinou ráno, a ne až dopoledne, jak se původně uvádělo. Hasiči museli kvůli střelbě přerušit zásah, takže oheň zničil sedm domů. Bylo nutné evakuovat sousedy, které při odchodu z domů kryl obrněný transportér. [celá zpráva]

Spengler po přestřelce se zasahujícími policisty obrátil zbraň proti sobě.

Zatím není znám motiv jeho činu. Agentura AP ale hovořila s jeho dobrým známým Rogerem Vercruyssem. Ten uvedl, že se Spengler nemohl snést se svou sestrou. Ta je nezvěstná a panují obavy, že uhořela. Spengler zapálil nejprve jejich společný dřevěný dům.

Foto: Reuters

První dům, který střelec zapálil

Dodal, že se Spengler začal chovat bláznivě poté, co v říjnu zemřela jeho matka, kterou k smrti miloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám