Hlavní obsah

Sopka na jihozápadě Argentiny hrozí erupcí

Buenos Aires

Mohutný sloupec dýmu se valí ze sopky Copahue na jihozápadě Argentiny poblíž hranic s Chile. Úřady proto vyhlásily nejvyšší stupeň varování a desítky obyvatel okolí již raději opustily své domovy. Evakuace zatím nařízena nebyla.

Foto: Reuters

Lidé pozorují sloup kouře stoupající ze sopky Copahue na chilsko-argentinské hranici

Článek

Vulkán vysoký 2967 metrů začal chrlit popel a dým v sobotu a úřady nejprve vyhlásily nižší stupeň nebezpečí. Kvůli nedělní zvýšené aktivitě sopky však stupeň varování upravily na nejvyšší. Chilské ministerstvo hornictví doporučilo velkou ostražitost v oblasti do 15 kilometrů od probuzené hory. Pracovníci chilského bezpečnostního úřadu ONEMI podnikli v neděli průzkumný přelet oblasti vulkánu.

"Zaznamenali jsme sice jistý pokles množství vyvrhovaného popela, úroveň výstrahy ale zůstává stejná, protože není vyloučena úplná erupce," řekla agentuře AP Gilda Grandonová z ONEMI.

Na argentinské straně hranice už v některých obcích severozápadní části provincie Neuquén přichystali plán evakuace. Lidé mají připraveno zavazadlo s nutnými potřebami a auta zaparkovali na jednom místě, z něhož by v případě evakuace vyjela organizovaná kolona vozů na bezpečné místo.

Vulkán Copahue byl v nedávné minulosti aktivní několikrát. Vybuchl v roce 1991, poté přesně po deseti letech.

Největší evakuaci v oblasti však Chilané prováděli vloni kvůli jiné sopce Puyehue. Červnový výbuch tohoto vulkánu vyhnal z domovů na 3500 lidí a vedl ke zrušení stovek letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám