Hlavní obsah

Zbrojaři mají recept proti masakrům: ještě více zbraní

Washigton

Vlivná americká Národní asociace střelných zbraní NRA týden po masakru v Newtownu, kde Adam Lanza zastřelil 27 lidí včetně 20 prvňáků, přišla v pátek s prvním vyjádřením. Tvrdě se postavila za právo držet zbraň garantované ústavou. Podle ní děti mohou před masovými vrahy s poloautomatickými zbraněmi ochránit jen další zbraně v rukou "správných chlapů".

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Demonstrant drží na tiskové konferenci viceprezidenta NRA Wayna LaPierra v rukou transparent NRA zabíjí naše děti.

Článek

Výkonný viceprezident Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) Wayne LaPierre řekl na tiskové konferenci: "Jediné, co zastaví zlého chlapa se zbraní, je správný chlap se zbraní."

Vyslovil se pro "absolutní ochranu" amerických dětí. Podle něj by školáky měly střežit ozbrojené hlídky v každé škole už v lednu, kdy se vrátí do škamen po zimních prázdninách. Tyto "výjimečné sbory" by měli tvořit vycvičení profesionálové tvoření aktivními i bývalými policisty, hasiči a profesionály z ochranek.

NRA chce ozbrojené ochranky, o penězích mlčí

Kongres by podle něj měl schválit peníze na ozbrojenou ochranu v každé škole v zemi. Neuvedl ale, kde by se na to v době úspor a nebezpečí pádu do finanční propasti mělo vzít. S návrhem, že by je platila bohatá NRA, která běžně sponzoruje politiky prosazující její zájmy na lokální i federální úrovni, nepřišel.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Wayne LaPierre tvrdí, že lidi ochrání jen další zbraně

"NRA pomůže veškerými svými vědomostmi, veškerým nasazením a zdroji k vytvoření národního ochranného programu v každé škole, která o to bude stát," řekl jen šéf NRA. Poukázal na to, že zatímco v bankách a na letištích je ozbrojená ochrana běžná, ve školách většinou chybí. Varoval přitom, že "další školní střelec čeká za rohem".

Pustil se též do politiků, kteří chtějí zakázat prodej poloautomatických zbraní odvozených od vojenských a omezit kapacitu zásobníků. Podle něj se politici snaží jen z tragédie profitovat a vytvořit ze škol místa bez střelných zbraní, což považuje za chybné: „Řekli každému bláznivému vrahovi v Americe, že školy jsou pro ně nejbezpečnější místo, kde mohou způsobit největší škody a s minimálním rizikem.“

Vyslovil se také po vytvoření federálního registru duševně nemocných.

NRA přešla od mlčení do frontálního útoku

Podle agentury Reuters NRA, která sdružuje 4,3 miliónu ozbrojených členů a týden mlčela a dokonce uzavřela své facebookové stránky, nyní přišla do protiútoku, což bylo jistě dáno i tím, že po masakru vzrostl prodej střelných zbraní.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Příslišník bezpečnostní služby odvádí ženu s plakátem NRA má krev na svých rukou

Z odpovědnosti za "kulturu násilí", která pronikla do amerických rodin, obvinil šéf LaPierre média. Videohry, filmy a hudební videoklipy podle něj každodenně šíří násilí mezi dětmi: "Soutěží mezi sebou, jak nejvíc šokovat, jak poškodit každé z pravidel civilizované společnosti tím, že dopraví co nejjedovatější směs bezohledného chování a zločinné krutosti do našich domovů." Dodal, že zobrazují vraždění jako "způsob života". Obvinil též média, že démonizují držitele zbraní a že píší o tom, jaké zbraně by se měly zakázat, aby to bylo efektivní.

Odpůrci LaPierra přerušili, na dotazy novinářů neodpovídal 

Jeho vystoupení ale dvakrát přerušili odpůrci držení zbraní, podle nichž má NRA "krev na rukou". Jeden z přítomných před LaPierrem rozvinul plakát s nápisem "NRA vraždí naše děti". LaPierre na konci tiskové konference odmítl i odpovídat na dotazy novinářů.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Adam Lanza zabíjel zbraněmi, které legálně koupila jeho matka Nancy. Ve škole použil poloautomatickou útočnou pušku Bushmaster .223 odvozenou od vojenské M16.

Anketa

Souhlasíte s návrhem NRA postavit ke školám ozbrojené stráže?
Ano
31,3 %
Ne
68,7 %
Celkem hlasovalo 12705 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Adam Lanza nebyl při střelbě pod vlivem léků

Connecticutská policie nenašla žádné důkazy, že by Adam Lanza, který v pátek zastřelil 26 lidí, bral léky na případnou duševní nemoc. Není ani jasné, zda u něj...

Střelecká lobby po masakru zmlkla

Jinak sebevědomá a mocná střelecká lobby – považovaná v USA za nejsilnější – v rozjitřeném ovzduší po masakru v Newtownu rázem utichla a stáhla se dokonce...

Výběr článků

Načítám