Hlavní obsah

Oběti masakru v Newtownu připomněla minuta ticha a zvony, matku vynechali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newtown

Minuta ticha v pátek v 9:30 ráno místního času (15:30 SEČ) připomněla masakr, který před týdnem spáchal v tamní škole Adam Lanza. Dvacet šest úderů zvonu připomnělo dvacet jeho dětských obětí a šest učitelek, které také zabil. Za jeho matku ale úder zvonu nezazněl, i když jako první zabil ještě doma právě ji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na minutu ztichla i newyorská burza Video: Reuters

 
Článek

Minuta ticha a zvonění zvonů v Newtownu a na dalších místech USA připomněly dnes oběti střelby v newtownské základní škole, kde bylo právě před týdnem zabito 20 dětí a šest učitelek.

Minuta ticha se držela v půl desáté dopoledne místního času (15:30 SEČ), tedy přesně v době, kdy k masakru v pátek 14. prosince došlo. Vzpomínku provázelo také zvonění zvonů po celé zemi.

Connecticutský guvernér Dannel Malloy byl v době piety na newtownské radnici. Tisíce kostelů se přihlásilo k jeho výzvě zvonit na památku zabitých dětí a učitelek. Podle televize NBC se ale třeba metodistický kostel ve Stockbridge ve státě Georgia rozhodl pro 27 zazvonění, které by zahrnulo i vrahovu matku. "Pro nás je to také oběť," řekl tamní pastor Jody Ray. "Měli jsme asi připomenout i mladého muže, který ten zločin spáchal," dodal. Adam Lanza po masakru obrátil zbraň proti sobě. Národní katedrála ve Washingtonu uspořádala ekumenickou vzpomínku provázenou 28 údery zvonu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Pieta v Newtownu

V Newtownu lidé na Lanzovu matku Nancy nevzpomínají v dobrém. "Jak se k těm zbraním dostal? Kdyby je měla na bezpečnějším místě, celé se to nemuselo stát," řekl listu The Washington Post (WP) majitel obchodu Himansu Patel. Ve městě připomíná Nancy Lanzovou jen dopis od jednoho z přátel přilepený na kusu dřeva: "Jiní nyní sdílejí bolest za dilemata, kterým jsi čelila sama. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem."

Minutu ticha držel v soukromí v Bílém domě také prezident Barack Obama, který dříve také připomněl jen 26 obětí ze školy.

Omezení zbraní

Po masakru se dá očekávat omezení prodeje útočných pušek, neboť právě těmito zbraněmi byly letos spáchány dvě masové vraždy. V červenci na předměstí Denveru i v prosinci v Newtownu použili vrazi poloautomatické pušky AR-15.

Pro restrikci se už vyslovil i Obama, který řekl, že by tyto zbraně odvozené od vojenských neměly být prodávány civilistům. Chce i omezit kapacitu zásobníků na deset nábojů. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz, Reuters

Úkolem pověřil viceprezidenta Joe Bidena tímto úkolem. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner řekl, že republikáni ovládaná sněmovna návrh posoudí.

V pátek má svůj návrh na řešení problému předložit i vlivná americká organizace NRA, sdružující majitele zbraní i jejich výrobce. Ta dosud vždy odmítala jakékoli restrikce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám