Hlavní obsah

Po masakru kupují Američané zbraně ve velkém, hlavně útočně pušky

Newtown

Američtí prodejci ručních zbraní zaznamenávají rekordní nárůst poptávky po masakru v connecticutském Newtownu, kde minulý pátek při řádění mladého střelce zahynulo 20 dětí a šest dospělých. Prudce se zvyšuje odbyt zejména útočných pušek podobných těm, které dvacetiletý Adam Lanza při vraždění použil. Úřady zatím řeší, jak volný prodej těchto zbraní zakázat.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Devítiletá dívka s transparentem vyzývajícím k zastavení násilí na demonstraci v Los Angeles.

Článek

Lidé zbraně kupují na svou obranu a také proto, že se obávají, že zákony na jejich prodej se zpřísní. Obchodníci toho využili a zvýšili ceny.

Už první den po incidentu v Newtownu zaznamenali rekordní zájem o střelné zbraně prodejci ve státě Colorado, v dalších dnech se do rekordních čísel vyšplhaly prodeje v Nevadě, Tennessee, Kalifornii a Virginii, napsala agentura AP.

Prodejci se nyní důkladně předzásobují, někteří v očekávání ještě vyšší vlny zájmu výprodej zásob zastavili a spekulují na zvýšení cen.

Zájem vzroste po každé střelbě

K vyšším prodejům střelných zbraní v USA dochází po každé podobné tragédii, nicméně nynější zájem o nákup pušek je bezprecedentní. "Je to blázinec," řekl AP Robert Akers, majitel obchodu se zbraněmi z Jižní Dakoty.

"Lidé se bojí, že vláda prodej poloautomatických zbraní zakáže, a tak nakupují. Na odbyt jde i střelivo," tvrdí Aaron Byrd, majitel obchodu ze Severní Karolíny. Na newtownský incident podle něj unáhleně reagují všichni - vláda i obyvatelstvo.

Do Newtonu přiletěl Barack Obama, lidé uctívají památku obětí květinami a plyšákyVideo: Novinky/Reuters

Kvůli neustávajícím dotazům zákazníků už vypnul svůj telefon a své zboží aktivně nenabízí. "Cena se určitě bude ještě dál zvyšovat," předpovídá Akers.

Na odbyt jdou i neprůstřelné školní ruksaky vyztužené ochranným štítem, který kryje před střelami dětská záda. Prodávají se až za 400 dolarů (7600 korun), i když školáky ochrání jen před kulkami z lehčích zbraní. Podle psychologů ovšem takové vynálezy děti jen děsí a zvyšují jejich obavy z útoku. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám