Hlavní obsah

Školy v USA po masakru ovládá strach, neprůstřelné aktovky jdou na dračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newtown

Masakr prvňáčků v americkém městě Newtown z minulého týdne vyvolal v USA zájem o neprůstřelné školní brašny. Napsal to magazín Mother Jones. Děti by se podle výrobců mohly ne zrovna levnými neprůstřelnými brašnami v případě potřeby krýt.

Foto: amendment2.com

Společnost Amendment II uvedla řadu dětských brašen s výztuží z uhlíkových nanotrubic před půl rokem.

Článek

"Ať už jste univerzitní student, doktor, právník, cestující byznysmen anebo znepokojený rodič, může váš život nebo život vašich blízkých chránit extra prevence v případě útoku střelnou zbraní," píše firma Amendment II. ze Salt Lake City ve svých propagačních materiálech. "Kdy se takové násilí stane, předvídat nemůžete. Můžete si ale vybrat něco, co zvýší vaši naději na přežití," dodává.

Foto: ČTK/AP

Truchlící lidé na pohřbu jednoho ze zastřelených prvňáčků.

Foto: Joshua Lott , Reuters

Žena z Newtownu se dotýká vytištěných vzkazů s projevy solidarity od teenagerů z celých Spojených států.

Společnost už uvedla řadu dětských brašen s výztuží z uhlíkových nanotrubic před půl rokem. Po páteční tragédii, která si vyžádala 27 obětí včetně 20 malých dětí, zájem o její výrobky prudce vzrostl. "Nemůžu prozradit přesná prodejní čísla. V zásadě jsme ale za týden ztrojnásobili objem, který běžně prodáme za měsíc," uvedl šéf firmy Derek Williams.

Foto: ČTK/AP

Dětem z Newtownu pomáhají v rámci terapií i psi.

Výrobce si tuto prodejní příležitost nechce nechat ujít. "Chceme to udělat citlivě, budeme ale informovat o tom, že tento výrobek je na trhu a že jsou způsoby, jak dětem poskytnout alespoň nějakou ochranu," uvedl Williams.

Neprůstřelné aktovky, batohy, vesty

Firma neprůstřelné školní brašny vyrábí například s Disneyho motivy. Stojí 300 dolarů (asi 5700 korun). Kromě toho rodičům nabízí ještě neprůstřelné vložky do dětských batůžků, které stojí o 199 až 100 dolarů méně. Vložku ale podle Williamse děti mohou zapomenout, neprůstřelná brašna je tak jistější.

Foto: ČTK/AP

Otřesení obyvatelé Newtownu

Podobné batohy ve Spojených státech podle časopisu Mother Jones nabízí nejméně půl tuctu společností. Například firma Bullet Blocker ze státu Massachusetts svoji verzi prodává za 224,99 dolaru (asi 4275 korun). Na svých stránkách uvádí, že brašnu začala vyrábět po masakrech na škole v Columbine či na vysoké škole Virginia Tech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Newtonu se konají pohřby dalších obětí masakru ve školeVideo: Reuters

Společnost Ares Armor pak prodává speciální batoh, ze kterého si člověk v případě potřeby může rychle vytáhnout neprůstřelnou ochranu hrudi, ale třeba i zbraň. Batoh přijde zhruba na 285 dolarů.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Policejní páska před domem, v němž Adam Lanza zastřelil svoji matku Nancy, než se vydal vraždit do školy.

O něco více si pak rodiče připlatí za dětskou neprůstřelnou vestu. Například ta, kterou vyrábí firma Amendment II a je nazvaná podle ústavního dodatku zakotvujícího Američanům právo držet a nosit zbraně, stojí kolem 500 dolarů (asi 9500 korun). Podle Williamse ale takový výrobek není vhodný pro každodenní nošení do školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám