Hlavní obsah

Obama podporuje zákaz útočných zbraní

– Washington

Americký prezident Barack Obama chce kvůli střelbě v základní škole v Newtownu opět zavést zákon, který by zakázal vlastnictví poloautomatických útočných pušek. Mluvčí Bílého domu Jay Carney v úterý řekl, že aktivně podporuje plán demokratických senátorů přednést tento zákon na prvním zasedání nově zvoleného Kongresu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Obama se účastní vigilie.

Článek

"Je jasné, že jako národ jsme neudělali dost pro omezení násilí za použití střelných zbraní," řekl Carney.

Podle Carneyho Obama rovněž zvažuje omezit velkokapacitní zásobníky pro zbraně a chce odstranit různé skuliny v zákonech, jako je například možnost prodávat zbraně na předváděcích akcích.

Zákaz vlastnictví útočných pušek a omezení kapacity zásobníku na deset nábojů platil od roku 1994 do roku 2004, za vlády Bushe mladšího však nebyl obnoven. Obama už dříve dal najevo, že by jej rád obnovil, ale dosud v tomto směru nepodnikl žádné kroky, i když v druhé předvolební debatě 16. října řekl. „Sdílím přesvědčení, že zbraně vyvinuté pro vojáky ve válečných konfliktech nepatří na naše ulice.

Carney řekl k současné Obamově iniciativě: „Aktivně například podporuje vyjádřený zájem senátorky Dianne Feinsteinové obnovit zákon, který by zakázal útočné pušky.“

Foto: Novinky.cz, Reuters

Útočné poloautomatické pušky AR-15 odvozené od vojenských M16 byly použity při posledních dvou masových vraždách, tedy v pátek v Newtownu a v červenci v kině na premiéře Batmana na předměstí Detroitu Aurora.

Podle politologů nyní demokraté neoponují tolik zpřísnění zákona o vlastnictví zbraní jako dříve. V USA je vlastnictví zbraně garantováno v Ústavě a mocná lobby majitelů a výrobců zbraní z Národní asociace pušek NRA se všemožně brání omezením. Proti však zřejmě budou republikáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám