Hlavní obsah

Vrah z Newtownu před útokem rozbil svůj počítač, policie se nemá čeho chytit

Právo, Novinky, rei, roš

Motiv vražedného počínání dvacetiletého Adama Lanzy v connecticutském Newtownu zůstává záhadou. Vysvětlení, že mladík nejednal impulzivně, nahrává skutečnost, že před svým činem rozbil svůj počítač. Anonymní policejní zdroj řekl listu New York Times, že data z počítače možná nebude možné vůbec číst.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Článek

Skutečnost potvrdily také deníku Hartford Courant dva jiné zdroje. Počítač byl podle nich rozbit na kusy. Stanice ABC News uvedla, že pevný disk počítače „se zdá být těžce poničen kladivem nebo šroubovákem“. Je také možné, že Lanza data na pevném disku přepsal.

Podle spolužáků byl podivínský mladík počítačovým expertem, hodiny informační technologie navštěvoval se staršími spolužáky.

Vyšetřovatelé doufají, že jim informace v počítači pomohou objasnit motiv a okolnosti střelby a smrti 26 lidí. Mladík byl však uzavřený a neměl ani účty na stránkách Facebook či Twitter, které užívají téměř všichni američtí teenageři. Hartford Courant napsal, že Lanza na počítači „hrával videohru plnou násilí a bitev“. List nespecifikoval, o jakou hru se jedná, ale podle některých jde o on-line hru Dynasty Warriors.

Foto: YouTube

Snímek ze hry Dynasty Warriors

Lanza v pátek zastřelil nejprve doma matku a pak se přesunul do místní školy, kde zabil dvacet dětí a pět učitelů. Vstupní dveře do školy rozstřílel, aby se dostal dovnitř. Všechny oběti včetně matky byly střeleny opakovaně. Lanza k tomu použil matčiny legálně držené zbraně, poloautomat Bushmaster AR-15 a pistole Glock a Sig Sauer. Většinou střílel z pušky, Glockem se potom zastřelil. Policie uvedla, že vystřelil stovky ran. Použil také munici, jež se má v těle roztrhnout a způsobit co největší újmu. V autě, v němž se přesunul ke škole, měl připravenou ještě brokovnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé zapalovali svíčky na uctění památky obětí z NewtownuVideo: Reuters

Míval návaly vzteku

Podle Lanzaova bratra Ryana trpěl vrah Aspergerovým syndromem, tedy poruchou s narušením sociální interakce, komunikace a představivosti. Hoch jako malý chodil do školy, kde mu učitelé kvůli jeho uzavřenosti zjednali stálého psychologa. Matka Adama později jeho výuku ukončila kvůli sporu s učiteli a chlapce vzdělávala doma sama. Hoch prý u učitelů budil spíš soucit a ne obavy.

Ryan Kraftová, kterou si Lanzovi najali na hlídání ještě desetiletého Adama, ale vzpomíná, že jí jeho matka uložila nespouštět hocha z očí, a to ani tehdy, když šel na toaletu, protože míval návaly vzteku.

Lanzaova teta uvedla, že problémy měla i Adamova matka. V poslední době se připravovala na společenskou apokalypsu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám