Hlavní obsah

Americké sondy se zřítily na povrch Měsíce

Novinky, rei
Aktualizováno

Na povrch Měsíce v pondělí dopadly dvě americké výzkumné sondy Ebb a Flow. Akce byla plánovaná, Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vybral místa dopadu tak, aby sondy, které v uplynulém roce zkoumaly gravitační pole Měsíce a vývoj planet sluneční soustavy, nepoškodily cenné oblasti zájmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace pádu dvou sond na MěsícVideo: Reuters

 
Článek

„Udělá to na Měsíci kráter. Sondy to zcela rozmetá,“ řekl projektový manažer NASA David Lehman. Pád malých sond přirovnal k dopadu pračky na zem z velké výšky. „To by pro vás bylo zlé, kdybyste tam stáli,“ řekl novinářům s nadsázkou.

NASA nechtěla poškodit cenné oblasti, například stopy prvního muže na Měsíci Neila Armstronga, upozornila ČTK.

Jako první narazila do Měsíce u jeho severního pólu rychlostí více než 6 000 kilometrů v hodině sonda Ebb (Odliv). O 30 sekund později a zhruba tři kilometry dál následovala Flow (Příliv). NASA oznámila, že místo pojmenuje Sally Ride podle jména první americké astronautky, která letos zemřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA shodila na Měsíc dvě sondyVideo: Reuters

Pád sond nebylo možné ze Země pozorovat, protože se stal na odvrácené straně Měsíce. Událost ale zaznamenala další americká sonda LRO.

Mise byla úspěšná

Ebb a Flow jsou prvními sondami, které byly určeny výhradně pro měření lunární gravitace. Mimo jiné zjistily, že Měsíc ve svých počátcích čelil mnohem intenzivnějšímu bombardování asteroidy, než se dosud předpokládalo, a že lunární podzemí je značně roztříštěné.

Ebb a Flow byly vypuštěny loni v září a na oběžnou dráhu Měsíce se dostaly o tři měsíce později. Nyní už byly obě sondy téměř bez paliva. Jejich mise přišla na 496 miliónů dolarů (9,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám