Hlavní obsah

Profil vraha z Newtownu je hrozivě povědomý

Proč Adam Lanza zabil 26 lidí v poklidném Newtownu, zatím není známo, i když policie naznačila, že už má jisté indicie. Obrázek zabijáka je ale hrozivě povědomý, uvedl list Washington Post. Lanza byl dalším uzavřeným mladíkem ze střední třídy, který podnikl útok vyzbrojen poloautomatickou zbraní.

Foto: ČTK

Adam Lanza (třetí zprava) na snímku ze školy

Článek

Byla to varianta toho, co země zažila v posledních letech opakovaně. Opět to byl útok ve stylu speciálních komand, jako kdyby zabiják hrál videohru a získával body za každou oběť. Opět se zdá, že zločin byl proveden tak, aby co nejvíc šokoval. A opět, stejně jako v létě v kině v Auroře v Coloradu, tu byl prvek přehnané síly, kdy střelec měl několik střelných zbraní, pušku vojenského stylu a ohromné množství munice.

Kolik vypálil střel? "Stovky," řekl v neděli místní policista Paul Vance.

Detektivové nalezli u Lanzy doma důkazy, které by mohly pomoci vysvětlit vrahovo uvažování, ale policisté neoznámili, co našli.

Podle některých zdrojů měl mírnou formu autismu, to ale nebylo oficiálně potvrzeno, navíc vazba mezi autismem a násilným chováním je podle řady studií velmi slabá. Podle jiných zdrojů necítil bolest, což se ukázalo při práci s pájkou.

Podle některých zdrojů měl mírnou formu autismu, to ale nebylo oficiálně potvrzeno, navíc vazba mezi autismem a násilným chováním je podle řady studií velmi slabá. Podle jiných zdrojů necítil bolest, což se ukázalo při práci s pájkou. Odborníci však varují před vyvozováním závěrů z kusých informací. "Nesmíme hledat rychlý lék na náš zármutek tím, že si budeme myslet, že diagnóza rovná se příčina tohoto násilí," řekl psychiatr Harold J. Bursztajn z Harvardovy univerzity.

Masakr může zůstat navždy v podstatě nevysvětlený. Pachatel je mrtvý, stejně jako jeho matka.

Jak zabránit dalším útokům

I když je profil masového střelce často důvěrně známý, ukáže se to, až když je pozdě. Naprostá většina uzavřených mladých mužů hrajících násilné hry nepáchá vůbec žádné zločiny, natož, aby stříleli ve škole. Lanza se také lišil od jiných masových vrahů. Zatím nejsou důkazy o tom, že se snažil svůj zločin dokumentovat, nebo že se svými plány chlubil. Nezanechal žádnou stopu v sociálních médiích, neměl ani facebookovou stránku.

Otázkou je, jak rozeznat ty opravdu nebezpečné od těch, kteří jsou jen trochu divní. "Když mluvíme o předcházení masové střelbě, tak to je jako hledání jehly v kupce sena," řekl profesor psychiatrie Jeffrey Swanson z Dukeovy univerzity. "Nemůžete prostě jít a zavřít všechny podivínské mladé muže na světě," dodal.

Podle něj ale hodně záleží na dostupnosti hodně smrtících zbraní. Swanson připomněl páteční útok v Číně, kde muž s nožem zranil více než 20 studentů.[celá zpráva]

"Jde o to, že byli zraněni, ne zabiti, protože nůž je mnohem méně smrtící než střelná zbraň," uvedl.

Omezení poloautomatických pušek

Proto se zase diskutuje o omezení poloautomatických zbraní. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz, Reuters

Lanza použil pušku Bushmaster .223 na střelivo remington, což je jedna z verzí variabilní poloautomatické útočné pušky AR-15, kterou používá i americká armáda pod označením M16.

Lanza měl k pušce zásobníky pro třicet nábojů. V letech 1994 až 2004 byly tyto zásobníky zakázané a k poloautomatickým zbraním, které neumožňují střelbu dávkou, ale není je potřeba po každém výstřelu nabít, mohly mít zásobníky jen pro deset nábojů. Stejný typ pušky použil i James Holmes, který střílel letos v kině na předměstí Denveru. Měl také vysokokapacitní zásobníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám