Hlavní obsah

Lanza byl úzkostný podivín fixovaný na svou aktovku

Adam Lanza, který v pátek zastřelil ve škole v americkém městečku Newtown 26 lidí, měl podle Richarda Novii z místního školského úřadu větší problémy, než se mohlo na první pohled zdát. Byl podle něj bojácným samotářem se zvýšeným prahem bolesti. Úzkostnou povahu chlapce potvrzují i svědectví dalších lidí, kteří jej znali. Byl prý zcela fixován na svou školní aktovku.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Sandy Hook Elementary School, kde v pátek došlo k masakru 26 lidí

Článek

Novia před pár lety působil jako šéf bezpečnosti místního školského úřadu a spolupracoval i se školním technologickým klubem, do kterého Adam a jeho starší bratr chodili.

Adam Lanza podle něj jednoznačně měl "jistá postižení". "Kdyby se tenhle kluk popálil, tak by o tom nevěděl, ani by to fyzicky necítil," řekl AP v telefonickém rozhovoru. "Bylo mým úkolem na podobné věci dohlížet," dodal. Novia byl odpovědný za dozor nad studenty, když používali pájky a další potenciálně nebezpečné elektrické vybavení.

Foto: ČTK

Adam Lanza (třetí zprava) na snímku ze školy

Tehdy se prý scházel se školními poradci, vedením a s chlapcovou matkou Nancy Lanzovou, aby pochopil jeho problémy a našel způsoby, jak zajistit jeho bezpečnost.

Ale byly tu věci, s nimiž dokázala pomoct jenom jeho matka, dodal Novia. Mladík podle něj měl chvíle, kdy se absolutně stáhnul, uzavřel do sebe před vším, co měl v tu chvíli dělat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila identitu obětí školního masakru v NewtonuVideo: Reuters

Vyšetřovatelé se snaží pochopit, co mladého muže přimělo zabít matku v jejich domě a pak povraždit 26 dětí a dospělých ve škole.

Neměl přátele, tvrdí Novia

Adam a jeho starší bratr Ryan byli v dospívání členy zmíněného technologického klubu, který nabízel studentům možnost pracovat na počítačích, nahrávat školní akce a vytvářet vlastní vysílání pro lokální televizní okruh. Kroužek byl oblíbený mezi společensky nemotornými studenty, ale Adam, jakkoli byl nepochybně chytrý, měl problémy, které sahaly dál za běžný pubescentní nedostatek dovedností, dodal Novia.

Byl hodně odlišný a velmi plachý a nikdy se nepokusil s nikým navázat kontakt
Učitelka Olivia DeVivová

"Měli jste tu velmi vyděšeného mladého chlapce, který byl mezi lidmi nesmírně nervózní a často s nimi odmítal mluvit," prohlásil s tím, že klub nabízel studentům prostředí, kde mohli navázat trvalá přátelství. Ale ačkoli si ostatní na Adama zvykli, bližší vztah k němu nenavázal nikdo.

Foto: ČTK

Adam Lanza na snímku z roku 2005

"Našli jste jeho nejlepšího přítele? Našli jste jakéhokoli přítele?" zeptal se Novia. "Ani nenajdete. Byl samotář." Adam nebyl tělesně šikanován, i když si z něj mohli tu a tam utahovat, dodal Novia.

Klub chlapci poskytl místo, kde se mohl věnovat svému zájmu o počítače. Zdálo se, že jeho úzkosti trochu povolily, ale nikdy úplně nezmizely. Když se k němu někdo přiblížil na chodbě, přitiskl se ke zdi nebo se otočil a vykročil opačným směrem, přičemž k sobě pevně tiskl svou černou aktovku. "Tohle chování se podobalo víc osmiletému klukovi, který se odmítá vzdát svého plyšového medvídka," dodal Novia.

Něco se muselo změnit

Jeho hlavní znepokojení se ovšem točilo kolem toho, že by se Adam mohl stát terčem šikany ostatních studentů, nikoli toho, že by sám mohl být hrozbou. "Někde během posledních čtyř let se muselo změnit něco podstatného, co vedlo k tomu, co se stalo," řekl Novia. "Nikdy bych nepředpokládal, že by tohle mohl udělat."

Jim McDade, který žije jen několik domů od místa, kde Adam zabil svou matku Nancy, oba bratry a jejich matku znal, protože jejich děti jsou ve zhruba ve stejném věku a jezdily společně školním autobusem.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Tisková konference policie k prvním výsledků vyšetřování střelby v Newtownu

"Rozhodně tu nebyl žádný náznak nebo cokoli jiného, co by vás přivedlo na pomyšlení, že to dítě udělá něco takového," řekl McDade, který pracuje ve finančním sektoru v New Yorku. "Nebylo tu nic, co by naznačilo, že se v pozadí odehrává něco, co povede k tomuhle děsivému zmatku." Krom toho byl podle něj Adam Lanza opravdu hodně chytré dítě.

Byl fixován ke své aktovce

Olivia DeVivová učila Adama v 10. třídě angličtinu. "Byl hodně odlišný a velmi plachý a nikdy se nepokusil s nikým navázat kontakt," řekla. Byl podle ní zcela připoután ke své aktovce a košile nosil zapnuté až do posledního knoflíčku. Zdál se být chytrý, ale nikdy se doopravdy nezapojil do dění ve třídě.

"Teď při zpětném pohledu si řeknete: 'OK, měl všechny tyhle znaky', ale nemůžete přece tvrdit, že každý plachý člověk může udělat něco podobného," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám