Hlavní obsah

"Tichý chlapec" zastřelil 20 dětí zbraněmi své matky

Newtown
Aktualizováno

Dvacetiletý Adam Lanza, který v pátek ráno místního času zastřelil ve škole 26 lidí a následně sám sebe, použil zbraně své matky, která je legálně vlastnila. Uvedl to list New York Times a BBC. Žena na škole pracovala a je jednou z obětí. Zabita byla v domě v Newtownu. Lidé z města označili Lanzu za tichého a trochu podivného chlapce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výpovědi svědků, kteří přežili střelbu šíleného vraha v ConnecticutuVideo: Reuters

 
Článek

Jen jeden člověk je po útoku zraněn, ostatní zemřeli. Lanza podle listu použil zbraň podobnou těm, které používají vojáci v Afghánistánu a dvě třídy v základní škole Sandy Hook doslova pokropil kulkami. Lanza měl u sebe pistole Glock a Sig Sauer a v autě poloautomatickou pušku 223 Bushmaster.

Patřily jeho matce, protože on sám by kvůli věku ještě nezískal povolení zbraně vlastnit. Proč jich měla jeho matka doma tolik, není jasné. Adam střílel oblečený celý v černém, na sobě měl neprůstřelnou vestu.

Foto: Reuters

Lidé zapalují svíčky ve škole v Newtownu.

Dřívější informace, že jeho matka Nancy ve škole učila, se nepotvrdily. Podle televize ABC dříve ve škole pracovala jako dobrovolnice. Na děti prý byla přísná. S Adamovým otcem se rozvedla v roce 2009, o rok předtím soud nařídil, aby se rodiče zúčastnili programu, který je měl naučit, jak vychovávat děti.

Jiné zdroje ale uvedly, že to byla společenská žena, která pořádala akce pro sousedy. A jako matka byla velmi láskyplná.

Otec Peter Lanza je odborník na daně, je viceprezidentem společnosti GE Capital a spolupracuje s firmou Ernst & Young.

Foto: ČTK/AP

Žena během bohuslužby utěšuje jedno z dětí

Lanza v městečku, kde žije asi 27 000 obyvatel, vyrůstal, ředitelka školy, která je mezi oběťmi, poznala, že jde o syna její kolegyně.

Spolužáci si ho pamatují jako hezkého, introvertního mladíka. Nebudil prý nijak zvláštní pozornost. Podle některých měl ale psychickou poruchu, často býval nervózní. Některé zdroje tvrdí, že trpěl Aspergerovým syndromem, což je lehká forma autismu.

Podle spolužáků patřil ke stoupencům stylu goth.

Lanza studoval místní střední školu a patřil mezi premianty. "Klidně se o něm dá prohlásit, že byl geniální," řekl jeho bývalý spolužák Alex Israel.

"Můj syn říkal, že byl velmi štíhlý, velmi odtažitý," sdělila matka jednoho ze studentů, který se se střelcem znal.

Jaký motiv měl ke svému činu, není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba ve škole v Newtownu Video: Reuters

Ve výpovědích dětí se postupně objevují svědectví o chování učitelů. Mnoho rodičů je přesvědčeno, že pedagogové svými pohotovými činy zabránili, aby bylo obětí ještě více. „Viděl jsem střelbu ve třídě napravo, pak se objevila učitelka a strčila mě do své třídy,“ popsal jeden žák. Jeho matka je přesvědčená, že kdyby to neudělala, její dítě by už nežilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník na základní škole zastřelil 26 lidíVideo: Reuters

Na místě střelby byl nalezen i Adamův bratr Ryan. Vyslýchá ho policie, nebyl ale z ničeho obviněn. Policie vyslechla i otce.

Ryan pracuje čtyři roky pro společnost Ernst & Young a zabývá se daněmi.

Foto: Profimedia.cz

Bratra střelce Ryana Lanzu vyslýchá policie

Navštívilo nás zlo

Newtown je malé město v Connecticutu severně od New Yorku. Je považováno za velmi bohaté město, lidé mají velké domy s rozsáhlými pozemky. Mnozí obyvatelé místo až dosud považovali na nejbezpečnější v USA. Většina lidí pracuje v řídících funkcích velkých firem a do práce dojíždí do velkých měst v okolí.

„Navštívilo nás zlo,“ komentoval událost guvernér Dan Malloy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám