Hlavní obsah

Operace Cháveze byla úspěšná, ohlásil jeho nástupce

– Caracas
Novinky, rei

Operace venezuelského prezident Huga Cháveze dopadla úspěšně, informoval jeho zástupce, viceprezident Nicolas Maduro. Lékaři podle něj Chávezovi odstranili nádor. Byla to jeho už čtvrtá operace v rozmezí roku a půl. Úterní zákrok trval šest hodin.

Foto: ČTK/AP

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) s viceprezidentem Nicolasem Madurem

Článek

Maduro v televizním vystoupení označil operaci za komplexní a naprostý úspěch. Dodal, že během zákroku prožíval velké napětí. Cháveze operovali v Havaně. V kubánském hlavním městě prezidenta podporovala nejen jeho rodina, ale i předseda parlamentu a ministr ropného obchodu.

Po vystoupení v televizi se Maduro přidal k Chávezovým příznivcům a zúčastnil se modlitebního shromáždění za prezidentovo uzdravení, během něhož ze záznamu prezident zpíval státní hymnu.

Chávezovi poprvé diagnostikovali zhoubný nádor v pánevní oblasti loni v červnu. Od té doby podstoupil čtyři operace. Už dlouho se spekuluje o tom, že Chávez nebude schopen vykonávat funkci prezidenta, ale teprve v neděli prezident prohlásil, že by si za svého nástupce přál viceprezidenta Madura.

Chávez slouží čtvrté funkční období. Volby vyhrál naposledy v říjnu. Podle venezuelské ústavy musí být vypsány nové volby do 30 dnů, jestliže prezident v úřadu skončí v prvních čtyřech letech svého šestiletého mandátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám