Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA byly nejdražší v historii

– Washington

Listopadové prezidentské volby ve Spojených státech stály rekordní sumu přesahující dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Vyplývá to z údajů Federální volební komise. Více než miliardu dolarů získal od sponzorů jak vítězný demokratický kandidát Barack Obama, tak poražený republikán Mitt Romney.

Foto: Jim Bourg, Mike Segar , Reuters

Mitt Romney a Barack Obama během projevů po vyhlášení výsledků prezidentských voleb.

Článek

Obama od dárců obdržel 1,123 miliardy dolarů, zatímco jeho soupeř získal 1,019 miliardy dolarů.

Čísla potvrzují skutečnost, že americké volby jsou čím dál tím dražší. Před čtyřmi lety měl současný šéf Bílého domu k dispozici 750 miliónů dolarů. Už tehdy ale tato částka lámala rekordy a Obama díky ní jasně porazil republikánského soupeře Johna McCaina, který na volby vybral 368 miliónů. Celková suma vynaložená oběma kandidáty na volby tak mírně přesáhla miliardu dolarů.

Ještě v roce 2004 přitom demokrat John Kerry a republikán George Bush na volby dohromady vybrali 718 miliónů dolarů, tedy méně než Obama v roce 2008.

Letošní volby z finančního pohledu výrazně ovlivnil americký nejvyšší soud svým rozsudkem z roku 2010, kterým de facto odstranil jakékoliv hranice pro výši darů na politické kampaně. Fenoménem letošní kampaně se tak staly miliardáři, kteří podporovali republikánského kandidáta Mitta Romneyho.

Například majitel kasin Sheldon Adelson mu celkem věnoval asi 95 miliónů dolarů. Vytoužené porážky současného šéfa Bílého domu se přesto nakonec nedočkal.

Adelsona to ale neodradilo. Deníku The Wall Street Journal nedávno řekl, že na příští volby klidně vydá dvakrát více než na letošní. Může si to dovolit. Jeho kasina sdružená ve společnosti Las Vegas Sands za prvních devět měsíců letošního roku měla zhruba o 1,1 miliardy vyšší zisky než ve stejném období loni. Nedávno také oznámila vyplacení dividendy, což Adelsonovi vynese asi 1,2 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám