Hlavní obsah

Na rozbití rumunského gangu prodávajícího fiktivní auta v USA se podíleli i Češi

– Washington

Policie v Česku, Rumunsku, Británii a Kanadě zatkla ve středu na žádost Spojených států šest Rumunů, kteří jsou podezřelí ze zapojení do mnohamilionových internetových podvodů v podobě fiktivních prodejů luxusních aut prostřednictvím amerických webových serverů. Sdělilo to na svých internetových stránkách americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Šest zadržených Rumunů a jeden Albánec, který byl podle ministerstva již dříve uvězněn v Česku, nabízeli americkým spotřebitelům prostřednictvím webů jako eBay, cars.com či autotrader.com neexistující automobily značek Lexus, Audi, Ford, Chevrolet, Dodge, Toyota, Mercedes, Porsche a BMW, i motocykly Big Dog Mastiff a Ninja v cenách od 10 000 do 45 000 dolarů ( 200 000 - 900 000). Síť vydávala kupujícím falešné doklady o zboží a faktury. Podloudně tak získala kolem tří miliónů dolarů (58 miliónů korun).

Jeden ze zatčených nabízel podle amerického úřadu neexistující luxusní mobilní karavan a vydával se přitom za vdovu po zabitém americkém vojákovi v Iráku. Tvrdil, že karavan musí prodat kvůli zajištění dětí.

Podezřelí ve věku 30 až 43 let byli dopadeni na základě mezinárodní spolupráce pod vedením amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Byli obviněni z počítačových podvodů, praní špinavých peněz a falšování dokladů včetně amerických pasů, pomocí nichž si jejich spolupachatelé v USA zakládali bankovní konta, upřesnil úřad. Zároveň vyjádřil očekávání, že všichni zatčení budou vydáni Spojeným státům, kde jim hrozí až 30 let vězení.

Americká vláda podle serveru vyjádřila poděkování české policii, stejně jako rumunským, maďarským, britským a kanadským vyšetřovatelům za spolupráci, která umožnila rozbít tuto zločineckou síť. "Díky mezinárodní policejní spolupráci můžeme zasáhnout i ty nejdůmyslnější zločinecké organizace," dodalo americké ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám