Hlavní obsah

Muž se dal přeoperovat na ženu poprvé před 60 lety, dřív by dostával elektrošoky

Právo, ČTK, znk

Když si před šedesáti lety tehdy 26letý americký fotograf George Jorgensen nechal na dánské klinice chirurgicky změnit pohlaví, netušil ještě, že se z něj stane světová celebrita.

Foto: Profimedia.cz

Christine Jorgensenová po operaci

Článek

Jorgensen vyrůstal v dánsko-americké rodině v Bronxu. Měl normální, šťastné dětství − až na jeden moment. „V pěti letech jsem si přál k Vánocům blonďatou panenku, jenže pod stromečkem byl červený vláček,“ napsal ve své biografii.

V roce 1945 ho odvedli do armády, zoufalé touze být ženou ale neunikl. Po návratu do New Yorku se doslechl o možnosti operativní změny pohlaví, kterou nabízel v Kodani tým pod vedením doktora Christiana Hamburgera, specialisty na rehabilitační hormonální terapii.

George tak u něj podstoupil hormonální léčbu a následnou sérii operací, díky kterým se z něj stala Christine – jméno si vybral na počest lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Christine Jorgensenová ještě jako mladý George

Berlín: potajmu už ve 20. letech

První pokusy se změnou pohlaví se ale uskutečnily už ve 20. a 30. letech minulého století v Berlíně, tajně a bez hormonální léčby. Až Jorgensen se stal prvním mediálně známým člověkem se změněným pohlavím. Tehdy šlo o něco společensky nevídaného, a proto se z původně soukromé operace takřka přes noc stala světová senzace. „Z bývalého vojáka je blonďatá sexbomba!“ sděloval titulkem 1. prosince 1952 americký list The Daily News. A když v únoru 1953 Christine opustila nemocnici, byla z ní celebrita.

„Nechápala jsem, proč na mě byla upřena taková pozornost. Když se ale nyní dívám zpět, uvědomuji si, že to byl začátek sexuální revoluce – a já jsem se náhodou stala jedním ze spouštěcích mechanismů,“ řekla později.

Nová kráska neměla ale klidný život. Svého nového statusu dokázala využít a nechávala si platit za vystupování v estrádách jako herečka a zpěvačka. V 60. letech napsala autobiografii, podle níž vznikl i film. Usadila se v jižní Kalifornii, kde v roce 1989 zemřela na rakovinu plic. Dožila se 62 let.

„Lidé stále nechápou, že tu jde o identitu. Neděláš to ani tak ze sexuálních důvodů, ale hlavně proto, kdo jsi. Většina lidí se nemůže smířit s tím, že žádný živočich není stoprocentně samec nebo samička. Jde o sérii gradací,“ vysvětlila Christine v rozhovoru tři roky před smrtí.

Transsexuály dříve léčili

Transsexualita je obecně popsána jako stav nesouladu mezi psychickým a tělesným pohlavím. Jde o vrozenou dispozici, mezi příčinami se uvádí hormonální nerovnováha v matčině těle během těhotenství.

V minulosti se většinová společnost tyto lidi pokoušela drasticky „vyléčit“ pomocí elektrošoků nebo psychologických terapií. Po Jorgensenové ale začala na transsexualitu pohlížet s větší otevřeností.

Operaci podstoupilo jen v USA do roku 1980 odhadem 3000 až 6000 Američanů. V Británii okolo 5000 lidí – 400 ročně. A stále jich přibývá. Letos v létě se nechal slyšet režisér snímku Matrix Larry Wachowski (47), že po 10 letech užívání hormonů je ženou. Jmenuje se Lana. Známá je i proměna dcery zpěvačky Cher Chastity, která je nyní mužem jménem Chaz Bono.

Dlouhý proces

Dnes v oboru existuje mnoho specializovaných klinik. Nechává se přitom operovat více mužů než žen. Změna pohlaví probíhá několik let. Začíná pohovorem s lékaři a psychoterapeuty. Po fázi podávání pohlavních hormonů přichází operace, jež změní pohlavní orgány. Vše završí právní kroky – nové pohlaví je úředně zapsáno.

„Operace prodělaly vývoj. Od prosté kastrace až ke snaze vytvořit zevní genitál vzhledově i funkčně co nejbližší předloze,“ říká Jan Válka, šéf kliniky v Brně, kde se v roce 1975 u nás poprvé podařilo prosadit změnu pohlaví. Dnes mají čeští transsexuálové i své weby, například transgender.cz a transforum.cz.

Odborníci se shodují, že vyhovění jejich touze je nejen oprávněné, ale je i levnější, když léčbu plně uhradí zdravotní pojišťovna. Náklady na celoživotní psychiatrickou stabilizaci by byly větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám