Hlavní obsah

Ekonomiku USA zpomalila bouře Sandy, dál ale zvolna roste

Washington

Americká ekonomika pokračuje v pozvolném růstu, aktivitu v některých klíčových sektorech ale zpomalily dopady nedávné bouře Sandy. Ukazuje to situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává americká centrální banka (Fed) a která hodnotí vývoj v jednotlivých měnových distriktech USA za období posledních zhruba šesti týdnů.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

"Výdaje spotřebitelů se ve většině distriktů zvyšovaly jen pozvolna," uvádí zpráva. Hůř na tom byl především distrikt New York, což Fed přičítá právě dopadům bouře. Ta zasáhla severovýchodní pobřeží Spojených států na konci října. Výpadek v tržbách měly například hotely na Manhattanu, klesla ale také už tak dost slabá aktivita v průmyslu.

Většina distriktů ale hodnotí vyhlídky na nejbližší období optimisticky, většinou kvůli blížícím se vánočním svátkům. Optimismus už naznačila data z posledních dnů, která ukázala, že na takzvaný černý pátek se poměrně svižně zvyšovaly tržby maloobchodních prodejců jak v kamenných obchodech, tak na internetu.

Optimismus kazí strašák nezaměstnanosti

Firmy ale většinou nejsou ochotny nabírat více lidí. Zpráva tedy nijak nezmírňuje obavy z horší situace na trhu práce a z příliš vysoké míry nezaměstnanosti. Pět z dvanácti měnových distriktů navíc uvedlo, že pokud jde o aktivitu v lehkém průmyslu, vyhlídky na příští rok nejsou nejlepší. Z části k tomu přispívají také obavy z fiskální krize.

Vzhledem k situaci na trhu práce Fed nezaznamenal tlak na růst mezd. Nic nenasvědčuje ani tomu, že by se měla výrazněji zvyšovat cenová hladina. To je dobrá zpráva pro měnový výbor Fedu, který nedávno zahájil třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3), jehož cílem je podpořit právě trh práce a celkovou ekonomickou aktivitu. Znamená to, že Spojené státy by ještě několik let měly mít základní úroky blízko nuly.

Oficiální název americké centrální banky je Federální rezervní systém. Skládá se z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám