Hlavní obsah

Američanky chtějí do bojových jednotek armády

Novinky, rei
San Francisco

Americká unie pro občanské svobody podala v úterý k soudu v San Francisku žalobu za čtyři vojačky, jimž se nelíbí, že ženy nemohou být zařazeny do bojových jednotek. Jen pozvolné změny pravidel, které ženám umožnily působit v přední frontové linii, považují za nedostatečné.

Foto: Profimedia.cz

Příslušnice americké armády

Článek

Žalující strana argumentuje, že omezení jsou protiústavní, jelikož jsou v rozporu s duchem ustanovení o rovnosti všech občanů USA. Američanky mohou na frontě působit například jako ošetřovatelky, nikoliv však jako příslušnice bojových jednotek. Oficiálně mají zákaz zastávat v souhrnu 238 000 pozic v armádě. Žalobci ovšem také argumentují, že ženy v jednotkách občas neoficiálně působí.

Jedna z vojaček, která se kvůli stávajícímu pořádku obrací na soud, tvrdí, že jí není umožněn kariérní postup v námořní pěchotě. „Armáda je posledním místem dovolujícím vaši diskriminaci kvůli pohlaví,“ citoval server BBC kapitánku Zoe Bedellovou.

Pentagon se obvinění brání poukazem na nedávné změny, jež umožnily ženám působení ve frontové linii. Úřad uvedl, že jen za současného ministra obrany Leona Panetty bylo ženám zpřístupněno 14 500 pozic v bojových řadách. Naznačil, že v budoucnu mohou padnout další omezení.

Americká armáda má na 1,4 miliónu příslušníků. Ženy tvoří 14 procent, vojaček je tedy bezmála 200 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám