Hlavní obsah

Na masového vraha delfínů byla v USA vypsána půlmiliónová odměna

Novinky, pst

Záhadné případy zabití delfínů v Mexickém zálivu, které se objevily během letní sezony, přiměly vládu USA k tvrdým opatřením. Kromě nasazení federálních agentů byla podle listu The New York Times vypsána odměna 30 000 dolarů (591 tisíc Kč) za dopadení pachatelů vražd kytovců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V USA řádí šílenec, který brutálně zabíjí a mrzačí delfínyVideo: Reuters

 
Článek

Zabití delfíni se objevují na pobřeží s průstřely, s odřezanými ploutvemi a bodnými ranami. Jeden mrtvý delfín z letoška měl utrženou čelist, jiný byl objeven se zaraženým šroubovákem v dýchacím průduchu. Vyšetřovatelé zatím neví, zda se na zabíjení podílí jedinec nebo organizovaná skupina.

Národní úřad pro oceány a ovzduší vyzval proto veřejnost, aby pomohla s pátráním po pachatelích. Za poslední dva roky bylo zaznamenáno 700 mrtvých delfínů, většinou jde však o uvízlé jedince, nešťastné náhody nebo přirozené příčiny. Cílené vraždy delfínů byly dříve poměrně vzácné. Nyní především na amerických březích zálivu případy zabití postupně přibývají.

"Jedná se o nesmyslné, odpuzující akty," řekl Moby Solangi, výkonný ředitel Institutu pro výzkum mořských savců v Gulfportu. Odměny za stopy vedoucí k pachatelům nabídl ředitel Fondu na ochranu zvířat s podporou dalších organizací.

"Považuji zabití delfína za vraždu, a zdá se, že na pobřeží Mexického zálivu řádí sériový vrah delfínů," řekl Watson. "Chci, aby to sadistické vraždění skončilo.“

Podle zákona z roku 1972 může být v USA zabití delfína potrestáno pokutou do výše 100 000 dolarů a rokem vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám