Hlavní obsah

Argentině znovu hrozí bankrot, soud jí nařídil doplatit miliardy fondům

Novinky,
New York
Aktualizováno

Argentina musí podle středečního rozhodnutí newyorského soudu zaplatit 1,33 miliardy dolarů (zhruba 26,5 miliardy korun) hedgeovým fondům, které v roce 2001 po bankrotu Argentiny odmítly přistoupit na restrukturalizaci argentinských dluhopisů. Zemi tak hrozí další bankrot.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt je navíc průlomový v tom, že jde proti imunitě před věřiteli po státním bankrotu. To by mohlo ohrozit další výměny dluhopisů u bankrotujících zemí, například Řecka. Uvedly to listy Financial Times a Chicago Tribune.

Soudce Thomas Griesa nařídil zaplatit Argentině už dříve. Případ se k němu po odvolání vrátil s tím, aby se ukázalo, kolik náleží hedgeovým fondům Elliot Management Corp´s NML, Capital Ltd. a Aurelius Capital Management. Podle soudce bylo dosaženo spravedlnosti, protože Argentina konečně byla odsouzena k zaplacení svých dluhů. Argentina se podle něj bránila, že se fondy chovaly jako supové a mrchožrouti.

O odložení rozhodnutí žádala vláda prezidentky Cristiny Kirchnerové soud marně.

Verdikt se ale týká třetích stran včetně Bank of New York Mellon, jež je správcem restrukturovaných argentinských dluhopisů a zajišťuje vyplácení jejich držitelům. Nyní by měla vyplatit náležitý obnos i těm, kdo restrukturalizaci odmítli.

Řecko by to potopilo

Podle právních expertů jde o průlomové rozhodnutí, které ohrožuje další restrukturalizace. Kdo na ni nepřistoupí, dostane vyplaceny peníze podle původních smluv. Uplatnění tohoto verdiktu v Řecku by mohlo znamenat jeho definitivní bankrot.

Verdikt automaticky půjde k odvolacímu soudu, aby potvrdil, zda soudce Griesa vypočítal správně částky náležející hedgeovým fondům, a také definitivně určil, kterých třetích stran se to týká.

Argentina má v prosinci vyplatit držitelům restrukturovaných dluhopisů celkem 3,4 miliardy dolarů (zhruba 67,6 miliardy korun). Pokud ale nezaplatí Elliottu a dalším hedgeovým fondům, nebude moci zaplatit ani těm, kdo drží restrukturované dluhopisy. Celkově má tedy po nařízení soudu vyplatit 4,77 miliardy dolarů.

Hrubý domácí produkt Argentiny v loňském roce činil podle Světové banky 446 miliard dolarů. Celková částka, kterou by Buenos Aires po verdiktu newyorského soudu měla věřitelům vyplatit, tedy činí zhruba jedno procento HDP.

K výměně dluhopisů došlo v letech 2005 a 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám