Hlavní obsah

Zloději historické rytiny ze skály vyřezali motorovou pilou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Kalifornská policie pátrá po zlodějích, kteří z cenného archeologického naleziště vyřízli ze skály vzácné petroglyfy, které zde před 3 500 lety vyryli domorodí lovci. Čtyři rytiny, jež po staletí přestály různé živly včetně zemětřesení, z místa zmizely a desítky dalších byly poškozeny, napsal list Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Petroglyfy se nacházejí v pohoří Sierra Nevada.

Článek

„Je to ten nejhorší vandalismus. Ti, kdo to udělali, vůbec nejednali v rukavičkách, oni rozbíjeli a rvali,“ prohlásil archeolog Greg Haverstock z pozemkového úřadu.

Čtyři rytiny zobrazující zvěř, hady a lovce s luky a šípy si zloději odnesli, pátý kus se po vyříznutí rozlomil a šestý byl také rozsáhle poničen. Škodu ale správci zaznamenali na desítkách petroglyfů, většinou byly poškrábané a omlácené kladivem.

Některé rytiny byly až ve výšce 4,5 metru. Zloději tedy museli použít žebříky, možná i generátory na pily, napsaly místní Timesy.

Petroglyfy se nacházejí ve východní části pohoří Sierra Nevada v oblasti Sopečné planiny považované za posvátné místo pro domorodé pajúty a šošony. „Byl to můj nejtěžší telefonát,“ řekla Bernadette Lovatová, která o vandalismu odhaleném turisty v poslední říjnový den informovala kmenové náčelníky. „Někdo strašným způsobem poškodil jejich kulturu a víru,“ dodala.

Archeolog David Whitley, který pomohl se zapsáním místa na seznam národních památek, upozornil, že podobná naleziště jsou zranitelná a je obtížné je spravovat. „Máme je uzavřít a ponechat v utajení v naději, že je nikdo nepoškodí, anebo je máme otevřít veřejnosti?“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám