Hlavní obsah

Útok na dluhy: americká skupina je skupuje, aby je mohla odpustit

Odpouštění dluhů je cílem relativně nové americké organizace, která je odnoží protestního hnutí Occupy Wall Street. Skupina nazvaná Strike Debt chce skupovat od bank a dalších věřitelů dluhy, aby je mohla lidem umazat. Hodlá tak využít běžné praxe, kdy věřitelé prodávají dluhy za nižší hodnotu třetím stranám, které je pak vymáhají. Informoval o tom dnes list The New York Times.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Celkové zadlužení Američanů dosahuje 11 biliónů dolarů.

Článek

Skupina dosud nashromáždila 129.000 dolarů od dárců na internetu. Částka by měla stačit na odkoupení dluhů v hodnotě 2,5 miliónu dolarů. Dlužníky, jež zbaví jejich břemene, hodlá organizace informovat dopisem.

"V zásadě se chystáme dělat to, co běžně dělají kupci dluhů, ale s jedním velkým rozdílem. Místo toho, abychom závazek vymáhali, ho zrušíme," uvedl umělec, učitel a člen skupiny Strike Debt Thomas Gokey.

Organizaci inspirovalo biblické "milostivé léto", kdy se odpouštěly dluhy, a propouštěli se z otroctví lidé, jež do něj uvrhly dluhy. Je také výsledkem debat během loňského protestu hnutí Occupy Wall Street v newyorském Zucottiho parku.

Gokeyho původní obavy z kontaktu s profesionálními kupci dluhů, které požádal o pomoc s transakcemi, se rychle rozplynuly. "Řekl jsem jim, že jsme revolucionáři a že se jim možná nebude líbit, co se snažíme dělat. Oni ale řekli, že mají děti, které chodí na univerzitu a obrovsky se kvůli tomu zadlužují, a že nám proto s radostí pomůžou začít," uvedl aktivista.

Jako první se skupina chystá odkoupit dluhy za zdravotní péči. Později ale hodlá pomoci i lidem s dluhy na kreditních kartách či s dluhy za školné. Členové organizace si přitom uvědomují, že ani kdyby byli extrémně úspěšní při výběru peněz na svou činnost, nikdy nezvládnou umazat celkové zadlužení Američanů odhadované na 11 biliónů dolarů.

"Jde o dlouhodobou záležitost," říká další člen skupiny Christopher Casuccio, jemuž po vystudování zbyl dluh 100.000 dolarů. "Všichni víme, že bude trvat roky, než změníme ekonomický systém," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám