Hlavní obsah

Obamovo vítězství oslavila i jeho rodina v Keni smíchem a tancem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kogelo

Znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem vyvolalo nadšení v keňské vesnici Kogelo. Z obce vzdálené stovky kilometrů od hlavního města Nairobi pochází Obamův otec a žije v ní řada nevlastních příbuzných staronového šéfa Bílého domu. Mnoho lidí tam bylo celou noc vzhůru, aby nezmeškali oznámení prvních výsledků voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy v Obamově rodné vesniciVideo: Reuters

 
Článek

"Letos to bylo tvrdé," podotkl k těsnému souboji mezi Obamou a jeho vyzyvatelem Mittem Romneym kogelský lékárník Calvin Odinga a dodal: "Jsme ale rádi, že Obama vyhrál."

Vesničané ve středu na znamení radosti zdvihali nad hlavy zelené ratolesti, ale i červené židličky z plastu. V jednu chvíli se ve vzduchu podle agentury AP dokonce ocitl i bicykl.

Během dne se pak řada z nich shromáždila u Sarah Obamové, která byla druhou ženou Obamova dědečka z otcovy strany. Mezi ní a Obamou není pokrevní vazba, Obama však o ní v memoárech Dreams from My Father mluvil jako o babičce a popisoval, jak se s ní v roce 1988 během cesty do otcovy vlasti setkal.

Foto: ČTK/AP

Sarah Obamová září štěstím po znovuzvolení svého vnuka.

Devadesátiletá žena, které tu říkají máma Sarah, se široce usmívala. Podle ní Obama vyhrál i proto, že umí mít rád lidi, a vzkázala mu, aby vzal "skvělou práci", kterou mu lid dal, a dobře ho vedl.

Obama za čtyři roky ve funkci amerického prezidenta Keňu nenavštívil. Podle mámy Sarah, kterou citovala agentura AFP, by mu to ale místní neměli zazlívat, protože se musí především starat o Spojené státy. Keňa je na své spojení s Obamou pyšná. Premiér země Raila Odinga agentuře AP sdělil, že letošní Obamovo volební vítězství dokázalo, že když se před čtyřmi lety stal jako první černoch v dějinách USA prezidentem, nebyla to šťastná náhoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám