Hlavní obsah

Hlasovací automat znemožňoval volit Obamu, hlas vždy přihodil Romneymu

Novinky, Jakub Kynčl

Americká Pensylvánie se potýkala s hlasovacími problémy, včetně vadného hlasovacího zařízení, které znemožňovalo volit Baracka Obamu a při snaze stisknout jeho tlačítko na displeji byl vždy označen jeho protikandidát Mitt Romney. O chybě informovali volební komisi samotní voliči. Ti video zachycující vadné zařízení také okamžitě nahráli na internet.

BEZ KOMENTÁŘE: Hlasovací zařízení v Pensylvánii přičítalo Obamovy hlasy Romneymu

 
Článek

Podle úředníků bylo hlasovací zařízení hned po nahlášení odstaveno z provozu, přenastaveno a posléze opět uvedeno do provozu.

A nebyl to jediný problém, který se v Pensylvánii vyskytl. Panoval tam totiž značný zmatek ohledně požadavků na identifikační průkazy. Stát totiž v tomto roce vydal nové nařízení ohledně průkazů, to bylo však pro průběh voleb pozastavené soudem, kvůli obavám, že si mnoho lidí nestihne průkazy zařídit, a nebude tak moci hlasovat.

Telefonát lhal o termínu volby

Podle Barryho Kauffmana ze skupiny Common Cause na ochranu veřejných práv však někteří volební pracovníci tyto průkazy vyžadovali, ačkoliv nebyly pro odvolení nezbytné. Není však jasné, kolik voličů bylo touto cestou odmítnuto či odrazeno od snahy odvolit.

Ve Virginii a Texasu se zase v některých městech vytvořily takové fronty, že voliči museli čekat až čtyři hodiny. Na Floridě zase mnoho osob obdrželo automatizované telefonáty, které oznamovaly, že mají čas odvolit až do sedmi hodin večer dalšího dne. To ovšem nebyla ani v nejmenším pravda.

Reklama

Výběr článků

Načítám