Hlavní obsah

Američtí demokraté si udrželi většinu v Senátu, je mezi nimi i lesbička

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve stínu volby amerického prezidenta se ocitly úterní volby do Kongresu USA - do Sněmovny reprezentantů a do Senátu. Zejména ty druhé byly ale klíčové, protože demokraté v něm dosud měli drobnou převahu. Většinu si udrželi, ale dolní komora amerického Kongresu zůstává v rukou republikánské strany.

Foto: Derren Hauck, Reuters

Senátorkou ve Wisconsinu se stala i demokratka Tammy Baldwinová. Je prvním zástupcem v Senátu v americké historii, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě.

Článek

Podle průběžných výsledků voleb mají demokraté v Senátu nyní 51 křesel ze sta a republikáni 45. Potvrzeno je vítězství 21 demokratů, osmi republikánů a dvou nezávislých kandidátů. O osmi křeslech se zatím nerozhodlo. Senátorkou se stala ve Wisconsinu i Tammy Baldwinová. Je prvním zástupcem Senátu v americké historii, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě.

Demokraté získali i tři  křesla, která drželi republikáni. V Massachusetts uspěla demokratická kandidátka Elizabeth Warrenová, v Connecticutu vyhrál Chris Murphy a v Indianě Joe Donelly, který dokázal porazit republikánského veterána Richarda Mourdocka.

Výrok o Božím záměru při znásilnění pomohl v senátních volbách demokratům

Mourdockovi, který je podporován konzervativním republikánským hnutím Tea Party, ublížilo jeho kontroverzní vyjádření, že i dítě počaté při znásilnění je Božím záměrem, a proto by ani v případě otěhotnění při znásilnění neměla být povolena interrupce. Navzdory naléhání vedení republikánské strany se Mourdock svého záměru kandidovat nevzdal. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Richard Mourdock

Deb Fischer ale dokázal připravit o křeslo demokraty v Nebrasce, když porazil Boba Kerreyho. V těsném souboji ve Virginii nakonec republikán George Allen nedokázal porazit demokrata Tima Kaina, který má o 20 000 hlasů více.

Jedna z nejvýraznějších tváří spojovaná s hnutím Tea Party - kongresmanka Michelle Bachmannová z Minnesoty po zveřejnění neoficiálních výsledků z více než 98 okrsků zvítězila nad svým demokratickým vyzývatelem, podnikatelem Jimem Gravesem. Odpůrkyně potratů za některé své výroky na adresu politických rivalů v minulosti sklidila kritiku z řad samotné Republikánské strany. Naopak dosavadní zástupce hnutí Tea Party v Kongresu Joe Walsh prohrál ve státě Illinois s demokratkou Tammy Duckworthovou, která ve válce v Iráku přišla o obě nohy.

Tvrdý souboj probíhá v Severní Dakotě o křeslo po demokratickém veteránovi Kentu Conradovi. V souboji těsně vedl republikán Rick Berg, pak ho ale předstihla demokratka Heidi Heitkampová. Má náskok tří tisíc hlasů. V Montaně má větší šanci uspět demokrat Jon Tester.

Demokraté uspěli i v dalších státech. Claire McCaskillová obhájila své křeslo v Missouri, na Floridě uspěl Bill Nelson, v Massachusetts další demokratka Elizaberth Warrenová. V Ohiu uspěl Sherrod Brown a v Pensylvánii Bob Casey.

Naopak v Utahu uspěl republikán Orrin Hatch a v Maine nezávislý Angus King. Nezávislý kandidát Sanders vyhrál i ve Vermontu. Nezávislí jsou většinou bližší demokratům.

Sněmovně dominují republikáni

Republikáni si podle odhadu CNN udrží svoji většinu ve Sněmovně reprezentantů. Voliči v Massachusetts tam ale vyslali také demokrata Josepha Kennedyho III., vnuka někdejšího senátora Roberta F. Kennedyho. Podle listu Washington Post podle průběžných výsledků získali 227 křesel a demokraté 179.

Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, do které se zastupitelé volí každé dva roky, v hlasování v roce 2010. Ovládnutí dolní komory jim umožnilo zablokovat mnoho návrhů Obamovy administrativy.

Obama tak musel v druhé polovině svého volebního období více spoléhat na Senát.

Volby guvernérů

V úterý se v USA volilo také jedenáct guvernérů. Pět postů guvernéra získali demokraté, když vyhráli v Missouri, Západní Virginii, Vermontu, New Hampshiru a Delaware. Další čtyři získali republikáni, kteří uspěli v Severní Dakotě, Utahu, Indianě a Severní Karolíně, kde byl dosud guvernérem demokrat. O dvou křeslech ještě není rozhodnuto, ale Montanu i Washington zřejmě získali demokraté.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám