Hlavní obsah

Volby v USA byly napjaté, na Floridě se připomněla historie s Georgem Bushem

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Předvolební průzkumy předpokládaly tvrdý souboj mezi Barackem Obamou a Mittem Romneym a těsný výsledek prezidentských voleb. Předpovědi se naplnily. Boj v klíčových státech byl těsný a štěstěna se s měnícími se průběžnými výsledky odkláněla ze strany na stranu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Voliči na Floridě čekají ve frontě před volební místností.

Článek

Oba kandidáti se v průběhu sčítání přetahovali často jen o stovky hlasů z miliónů.

Sčítání na Floridě dalo připomenout vítězství republikána George Bushe mladšího, který zde v roce 2001 vyhrál asi jen o pět set hlasů, když byl nejprve za vítěze voleb označen jeho soupeř Al Gore. Navzdory sílícím obavám se ale starý scénář na Floridě tentokrát neopakoval.

Vítězství i tam nakonec strhl na svoji stranu Obama. Po sečtení 97 procent hlasů mu statistiky přisuzovaly o 62 tisíc hlasů více.

Obama slavil v dalších ostře sledovaných státech: v Ohiu, Wisconsinu, Coloradu a Virginii. V posledně jmenované tradiční baště republikánů porazil svého protivníka Johna McCaina i při minulých volbách. V úterý CNN po uzavření volebních místností předpověděla, že souboj ve Virginii dopadne procentuálním poměrem hlasů 49:49 a komentátoři varovali, že volební noc bude dlouhá a může dopadnout jakkoliv.

Romney pak ve sčítání dlouho vedl o pár procent, avšak Obama ho nakonec o tři předstihl. Není vyloučeno, že mu k tomu dopomohla i jeho reakce na bouři Sandy, která oblast postihla minulý týden a způsobila na severovýchodním pobřeží Spojených států rozsáhlé škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám