Hlavní obsah

Volbě prezidenta USA předcházela nejdražší kampaň v dějinách

Novinky, rei
Washington

Desítky miliónů Američanů zvolí v noci z úterý na středu SEČ svého prezidenta. Volebnímu dni do posledních hodin předcházela lítá kampaň obou hlavních táborů demokratů a republikánů. Bezmála dva roky trvající kampaň byla nejnákladnější v dějinách, padly na ni více než dvě miliardy dolarů (téměř 40 miliard korun).

Foto: Brian Snyder , Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney (vpravo) se svým viceprezidentem Paulem Ryanem

Článek

„Naposledy jsem volil v roce 1992,“ řekl BBC nejmenovaný slepý muž v Clevelandu. Na dotaz, proč se rozhodl volit nyní, odpověděl: „Abych zachránil svoji zemi“. Dodal, že nesouhlasí s ekonomickou politikou prezidenta Obamy.

„Budu volit Obamu,“ řekl naopak listu Washington Post George Dougherty z Virginie. Dodal, že se mu nelíbilo chování republikánů během debat o povolené výši státního dluhu.

Virginie patří ke státům, které mohou rozhodnout o vítězi, jelikož preference obou kandidátů v nich byly vyrovnané. To platí také o Ohiu, Floridě, Iowě, Coloradu, New Hampshiru a Wisconsinu.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama s příznivci v Chicagu

K volbám se vydaly desítky miliónů Američanů, před čtyřmi lety jich volilo 130 miliónů. Více než 30 miliónů lidí letos využilo možnost volit v předtermínu. Učinil tak i prezident Obama s manželkou.

Na Floridě se před volebními místnostmi tvořily dlouhé fronty, trvalo až sedm hodin, než se lidé dostali k hlasovacím zařízením.

Tábory utratily miliardy

Na kampaň bylo vydáno přes dvě miliardy dolarů. Z třetiny se na výdajích podílely politické akční výbory Super PACs, tedy různé aktivně vystupující zájmové organizace, jimž nepřímé financování kampaní povolil Nejvyšší soud. Financování přitom z rozhodnutí soudu nemá limity.

Kromě prezidenta zvolí Američané také třetinu nových senátorů, nové zástupce Sněmovny reprezentantů, 11 nových guvernérů a místní správu.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Reklama

Výběr článků

Načítám