Hlavní obsah

Americký generál nutil podřízené vojáky k sexu

Novinky,
Fort Bragg

Americký generál Jeffrey Sinclair, který v armádě sloužil 27 let, zneužíval své šarže a nutil své podřízené k nepatřičným sexuálním aktivitám, uvedla v pondělí vojenská prokuratura na základně Fort Bragg v Severní Karolíně. Generál se podrobil slyšení před vojenským soudem, který rozhodne, zda bude stíhán, napsal web televize NBC.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci oddílu rangers ve Fort Bragg

Článek

Podle prokuratury se generál sloužící právě ve Fort Bragg dopustil 26 porušení vojenských zákonů včetně nucení k sodomii, nevhodného sexuálního chování a prohlížení pornografie ve službě.

Obvinění vznesly čtyři podřízené ženy a civilista, jehož pohlaví nebylo uvedeno.

Podle žaloby k nevhodným a nevyžádaným sexuálním stykům došlo v Afghánistánu, Iráku a v Německu, stejně jako na základně v USA. Kvůli nim byl v květnu odvolán z Afghánistánu, kde byl zástupcem velitele podpůrné jednotky.

Skandál propukl v březnu, když žena v hodnosti kapitána, která měla s generálem tři roky trvající poměr, zjistila, že si píše s jinými ženami. Generál jí pak vyhrožoval, že jí zničí kariéru, jestliže jejich vztah ukončí. Také ji chytil pod krkem a donutil ke styku.

Prokurátor také uvedl, že generál jedné podřízené vyhrožoval, že zabije ji nebo její rodinu, pokud vyzradí, že spolu měli intimní vztah. Sinclair podle obvinění také požadoval po ženách, aby mu posílaly fotografie, na kterých jsou nahé.

Další obvinění

Generál také čelí obvinění, že požadoval proplacení nákladů na soukromé cesty ve výši 4000 dolarů. Vydával je za služební, nelze ale vyloučit, že část jich skutečně služebních byla.

Mařil též vyšetřování, když vymazal emaily. Obhajoba ale v posledním případě namítá, že žalobci viděli minimálně jeden z jeho soukromých e-mailů adresovaných obhájcům, což byl důvod, proč pak tuto komunikaci mazal. Obhajoba tvrdí, že pokud by obžaloba měla přístup k e-mailům, jež si generál vyměňoval se svým advokátem, nebylo by zaručeno právo na spravedlivý proces.

Reklama

Výběr článků

Načítám