Hlavní obsah

V USA vrcholí kampaň před prezidentskými volbami

Washington

Oba kandidáti na amerického prezidenta, současná hlava Unie demokrat Barack Obama a jeho vyzyvatel republikán Mitt Romney, navštíví během pondělí několik amerických států. Chtějí, aby se nerozhodnutí voliči přiklonili na jejich stranu. V neděli se účastnili 14 předvolebních vystoupení v osmi státech. Šest jich bylo v Ohiu.

Barack Obama a Mitt Romney finišují své předvolební kampaně

 
Článek

Obama v pondělí vystoupí ve Wisconsinu, kde ho doprovodí zpěvák Bruce Springsteen, a pak pojede do Iowy a Ohia.V Cincinnati mu zase v neděli zpíval Stevie Wonder.

Romney míří na Floridu, kde má podle průzkumů náskok, a pak se objeví ve Virginii, New Hampshire a v Ohiu.

Foto: ČTK/AP

Obama si užívá vystoupení Stevieho Wondera v Cincinnati, kde též promluvil.

Foto: ČTK/AP

Stevie Wonder zpívá před vystoupením Obamy.

Podle nedělního průzkumu listu The Washington Post a televize ABC má Obama jen jednoprocentní náskok, získal by 49 procent hlasů a Romney 48 procent hlasů, statistická chyba přitom činí dvě až pět procent. I u lidí, kteří už odvolili (v USA je možné volit předčasně), je poměr rozdělen na půl, oba kandidáti získali cca 46 procent hlasů. Podle jiné agentury PEW ale Obama v posledním týdnu získal náskok a vyhrál by v poměru 48:46. Autoři průzkumu uvedli, že mu pomohlo jeho jednání při hurikánu Sandy. To oceňovaly dvě třetiny dotázaných.

Foto: ČTK/AP

Mott Romney hovoří v Newportu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Obama přichází promluvit v coloradském městě Aurora

Romneyho upřednostňují běloši, senioři a evangelíci, Obamu ženy, etnické menšiny a mladí. Obama má ale mírný náskok ve většině států, které nejsou spojeny tradičně s jednou stranou a tu se přiklánějí na jednu, tu na druhou stranu. Podle PEW ale v posledním týdnu získal Obama tříprocentní náskok u voličů nespojených s jednou stranou, u nich souboj dopadl v poměru 50:47 ve prospěch Obamy.

V neděli vedl Romney kampaň v Pensylvánii, kde by podle poradců mohl zvrátit situaci, i když v ní obvykle vítězí demokraté, a Obamu porazit. „Lidé v Americe chápou, že získáme zpět Bílý dům, protože vyhrajeme v Pensylvánii," nechal se slyšet Romney.

V ohnisku Ohio

Obama byl v New Hampshire, na Floridě, v Coloradu a v Ohiu. Právě posledně jmenovaný stát se tu přiklání na stranu republikánských kandidátů, tu na stranu demokratů. V posledních čtyřiceti letech přitom platí, že kdo vyhrál v Ohiu, zvítězil i celkově. V hlavním městě Columbusu by Obama vyhrál volby s dvouprocentním náskokem, dostal by hlasy 50 procent voličů.

Foto: ČTK/AP

Mott Romney přichází promluvit v pensylvánském Morrisvillu, kde ho vítal ohňostroj.

V Ohiu byl i Romney, který příznivcům řekl, že Obama se nestal nadstranickým prezidentem, jak sliboval: „Obama je sporný, obviňuje, napadá a rozděluje. Nejsou to jen republikáni, kteří mu odmítají naslouchat.“

Sázkaři věří Obamovi

Sázky na vítěze prezidentských voleb jsou sice ve Spojených státech zakázané, na internetu si ale vsadit lze. Bookmakeři věří Obamovi, většina sázkových portálů na jeho vítězství vypsala kurz 1:4. Na Romneyho se vesměs vypisují sázky v kurzu 11:4.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

On-linové sázkové kanceláře přitom mohou výsledky voleb odhadnout přesněji než mnohé průzkumy. Profesor Leighton Vaughan Williams, který se předpovídáním volebních výsledků zabývá na univerzitě v britském Nottinghamu, tvrdí, že sázkaři jsou spolehlivější než respondenti v průzkumech.

Reklama

Výběr článků

Načítám