Hlavní obsah

Muž z Obamovy ochranky se zabil, měl zahraniční milenku

Washington

Vysoce postavený zvláštní agent Rafael Prieto přidělený na ochranu amerického prezidenta Baracka Obamy spáchal sebevraždu poté, co byl vyšetřován kvůli možnému porušení bezpečnostních pravidel. Měl tajnou milostnou aféru s jistou cizinkou, uvedly agentura Reuters a stanice CBS.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Kolem ochranky amerického prezidenta Obamy se množí skandály.

Článek

Agenta našli v sobotu mrtvého v autě v garáži. Objevili ho další agenti, kteří po něm začali pátrat, když se mu nemohli dovolat. Příčina smrti se stále vyšetřuje, ale zřejmě se udusil kysličníkem uhelnatým.

Když se ukázalo, že Prieto, který sloužil u tajných služeb 20 let, neoznámil vztah s cizinkou, byl suspendován. Na jeho vztah se přišlo v rámci vyšetřování skandálu ochranky, kdy si tajní agenti při návštěvě Obamy v Kolumbii zvali na hotel prostitutky. [celá zpráva]

Prieto sice do skandálu zapleten nebyl, ale ukázalo se, že má dlouhodobý vztah s cizinkou, který neohlásil.

Prieto nebyl vyšetřován dalšími agenty z oddělení pro profesní zodpovědnost, nebyl ani podezřelý ze špionáže, čelil jen kárnému procesu. Právě kvůli němu byl suspendován do té doby, než by se případně očistil.

Mluvčí tajných služeb Edwin Donovan potvrdil Prietovo úmrtí, ale bez upřesnění okolnosti této události. Jen poznamenal, že se jednalo o schopného a obětavého agenta: "Tajná služba truchlí nad ztrátou hodnotného kolegy."

Reklama

Výběr článků

Načítám