Hlavní obsah

New York má strach z krysí apokalypsy

Právo, mcm

Newyorčané si možná užijí pohledu na „krysí polívku“ – odpornou změť odpadních vod a mrtvých krys, které budou hnít v zaplavených stanicích metra. To je ta lepší varianta. Horší je riziko, že velkoměsto bude čelit „krysí apokalypse“ – vpádu mas hlodavců do nových míst.

Foto: ČTK/AP

Brooke Clarkinová se snaží zachránit některé předměty ze zničeného domu své matky ve Staten Islandu v New Yorku.

Článek

„Krysy mají sklon obývat nízko položené oblasti, nejvíce zasažené záplavami. Některé tedy zahynou, utopí se. Očekával bych však, že tak jich zahyne jen málo, protože krysy dokážou utíkat stejně rychle, jak stoupá voda. Umějí dobře plavat i šplhat a uniknout tak nebezpečí,“ upozornil podle listu The Daily Telegraph ekolog Rick Ostfeld.

Nikdo neví, kolik krys ve městě je. Napadán je i nejběžnější odhad, že na každého z osmi miliónů obyvatel New York City připadá jedna krysa.

Ostfeld předpokládá, že si budou hledat nové domovy a zaplaví i oblasti, kde dosud nebyly. Jakmile se jim to podaří, začnou se množit – zejména pokud narazí na nové zdroje potravy. A na ně asi narazí, protože lze předpokládat, že nějaký čas po katastrofě to bude všelijaké i s odvozem odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám