Hlavní obsah

V New Jersey to po bouři vypadá jako ve válečné zóně

Aktualizováno

S ústupem bouře Sandy začíná severovýchodní pobřeží USA sčítat škody. Pobřežní města a čtvrti jako by si přivlastnil Atlantik. Živel bral domy, mosty, silnice, mola, vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení. Zanechal po sobě hromady trosek, krátery v zemi a bahnitá jezera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Sandy zničila v New Jersey vše, co jí přišlo do cestyVideo: Reuters

 
Článek

Některá místa na pobřeží vypadají jako Benátky se stovkami kanálů temně šedé vody namísto ulic. V Seaside Heights v New Jersey trčí z vody pozůstatek horské dráhy z tamního zábavního parku, 45metrové molo leží rozlámané na pláži, vítr a vlny si s ním pohrály jako s pápěřím.

„Jsme na ground zero. Děláme dětské krůčky a snažíme se zachovat alespoň nějaké zdání toho, co bylo. Už nikdy to nebude jako dřív. Nacházíme se v oceánu. Je to katastrofa,“ popsal pro CNN starosta města Bill Akers.

Foto: MTA/Handout, Reuters

Loď na kolejích v Metru ve státě New York

„Bylo to jako ve válečné zóně, neuvěřitelné, bralo to budovy, celé mizely, věci lidí byly rozesety všude do okolí,“ popsal dění v pobřežní obci Wall ve státě New Jersey Bryan Murawski. „Občas berete jako samozřejmost to, co máte. Je těžké to strávit. Lidé si pomáhají s maličkostmi, jako třeba s kávou anebo toaletním papírem,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Beach Haven v New Jersey

Obama slíbil pomoc

Odklízení následků ničivé bouře, která si na severovýchodě USA podle posledních bilancí vyžádala 72 obětí, potrvá dlouhé týdny.

Prezident Barack Obama, který v úterý navštívil postižená města Atlantic City a Brigantine, slíbil, že vláda nepřestane pomáhat, dokud nebude všechno uklizeno.

Prezident Barack Obama navštívil bouří poničené New JerseyVideo: Novinky/Reuters

„Nebudeme tolerovat byrokracii. Zavedl jsem ve svém týmu pravidlo 15 minut: zavoláte zpět každému, kdo volal, ať už je to starosta, guvernér anebo okresní zástupce,“ slíbil prezident. Dodal, že na postižené lidi myslí a modlí se za ně. „Tohle potrvá dlouho,“ upozornil Obama na to, že okamžitá obnova není možná.

Guvernér státu New Jersey, jenž Obamu doprovázel, nešetřil chválou na adresu prezidenta a jeho reakci na krizi, i když je republikán a v kampani před volbami podporuje Obamova soka Mitta Romneyho. „Nemohu prezidentovi dostatečně poděkovat,“ řekl.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident Barack Obama s guvernérem Chrisem Christiem v postiženém městě Brigantine

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Velká voda na ostrově Fire Island ve státě New York

Foto: Adrees Latif, Reuters

Zkáza v newyorském Brightonu

New York chce, aby nápravu zaplatila vláda

Není ale jasné, jak se vláda postaví k požadavku guvernéra státu New York Andrewa Cuoma, který Obamu požádal, aby federální rozpočet uhradil celou odhadovanou škodu ve výši šest miliard dolarů. Agentura Reuters připomněla, že rozpočet státu je omezen kvůli ekonomické krizi.

Pokud Washington žádost schválí, bude to oproti loňsku významná změna. Tehdy federální vláda pokryla 75 procent nákladů na úklid po bouři Irene, která region zasáhla.

Foto: ČTK/AP

V South Amboy ve státě New Jersey se loď ocitla na železničním mostě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Sea Bright, stát New Jersey

Foto: ČTK/AP

Spoušť po bouři v New Yorku

O větší podíl federálních peněz požádali kvůli mimořádnému rozsahu bouře také dva senátoři ze sousedního státu New Jersey, jenž při úderu Sandy utrpěl největší škody.

Z ropného zařízení unikla nafta

Ve 13 amerických státech, které bouře zasáhla, se do odklízení trosek a obnovy zapojilo 10 000 příslušníků národních gard. Bez proudu nadále zůstává šest miliónů Američanů, dvě třetiny z nich žijí v New Yorku a New Jersey.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé v Madison Parku v New Jersey čekají u čerpací stanice, až na ně přijde řada a mohli si natankovat palivo pro své záložní zdroje doma.

V zasažené oblasti jsou stále odstaveny tři jaderné elektrárny, v řádu dnů by se ale k síti mělo připojit newyorské jaderné zařízení Indian Point. Energetické společnosti ujišťují, že nehrozí žádná jaderná havárie podobná té v japonské Fukušimě. Odstavené reaktory prý nevykazují žádné problémy.

Z ropného zařízení na severu New Jersey, které bylo kvůli bouři uzavřeno, unikla do okolních vod nafta. "Nikdo nebyl zraněn a k žádnému dalšímu úniku po prvotní havárii nedošlo," oznámila společnost Motiva, která je společným podnikem firem Shell a Saudi Refining.

Foto: ČTK/AP

Seaside Heights ve státě New Jersey

Stanice NBC s odvoláním na pobřežní stráž informovala, že do vod mezi Sewarenem v New Jersey a newyorským Staten Islandem se dostalo 115 000 litrů nafty. Na likvidaci škod pracuje 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Bouře zavlekla do New Yorku temnotu a chaos

Bouře Sandy, která v současnosti slábne a pohybuje se směrem ke Kanadě, nejlidnatější město Spojených států New York zcela ochromila. Jindy osvětlené části...

Výběr článků

Načítám