Hlavní obsah

Američané se vzpamatovávají z úderu bouře Sandy, začíná velký úklid

– New York

Severovýchod Spojených států se vzpamatovává z úderu tropické bouře Sandy, který zpustošil rozsáhlé oblasti včetně New Yorku a New Jersey. Pomalu otevírají některé školy a obchody, provoz obnovila část letišť a po historické dvoudenní přestávce začala znovu obchodovat i newyorská burza. Třeba jen čerpání vody ze zaplavených tunelů metra ale potrvá několik dní.

Foto: ČTK/AP

Lidé v ruinách domů v Breezy Point v newyorském Queensu, který v bouři postihl požár.

Článek

„Láme mi to srdce, vidět tohle po 37 letech, co tady žiji. Když vidíte svůj dům takto zničený, je to tvrdé,“ řekl Barry Prezioso z Point Pleasant v New Jersey agentuře AP. „Takové škody nezažila celá jedna generace,“ potvrdil jeho slova guvernér státu New Yorku Andrew Cuomo.

Odhaduje se, že jen náklady na úklid a obnovu infrastruktury se vyšplhají k 30 až 40 miliardám dolarů (více než čtvrt biliónu korun).

Ačkoliv milióny domácností a podniků jsou stále bez proudu a nadále nejezdí metro, vrací se do města zase život. Lidé mnohdy nacházejí své majetky poničené, někteří oplakávají i mrtvé. Bouře si v USA vyžádala pět desítek obětí. „Všichni jsme vyvázli bez zranění a horní patro je obyvatelné, takže tam můžeme bydlet a uklidit to tady. Někteří lidé jsou na tom hůř. Myslím, že jsem měl vlastně štěstí,“ doplnil zmíněný Barry Prezioso.

Účet za Sandyho
Bouře postihla 17 federálních států. Zemřelo pět desítek lidí.
Škody na majetku odhaduje společnost IHS Global Insight na 20 miliard dolarů. Až 30miliardové ztráty jsou odhadovány v souvislosti s výpadkem ekonomiky.
Vichr dosáhl nejvyšší rychlosti 220 kilometrů v hodině na hoře Mount Washington ve státě New Hampshire.
Ve státě Maryland napršelo téměř 32 centimetrů vody. V Západní Virginii napadl metr sněhu.
Jen v New Yorku bouře zlámala 7 000 stromů.
Celkem si Sandy vyžádala přes sto lidských životů od Karibiku po Kanadu. Na Haiti bouře zničila 70 procent úrody.

Po zrušení víc než 18 000 letů v oblasti byly spoje ve středu obnoveny z newyorského letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho a letiště Liberty v Newarku. Letiště La Guardia zůstává uzavřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: New Jersey zmizelo pod nánosy písku, na mnoha místech vypukly požáryVideo: Reuters

Život se vrátil také na Wall Street, kde ve středu začala znovu obchodovat burza. Obchodování osobně zahájil starosta New Yorku Michael Bloomberg. Naposledy byla burza neplánovaně uzavřena dva dny v roce 1888, rovněž po bouři.

Bouře Sandy zvýšila hladinu řeky Hudson v New Yorku o více než čtyři metry. Voda zaplavila metro, které tak postihla největší katastrofa za 108 let jeho fungování. Podle guvernéra Cuoma začnou některé vlaky jezdit už ve čtvrtek, plné obnovení provozu je však v nedohlednu. Starosta Bloomberg řekl, že neexistují žádné časové plány. Ve středu ale měly začít jezdit autobusy veřejné dopravy. Otevřena byla také většina mostů v New Yorku a v provozu jsou znovu přívozy.

Nejhorší bouře na východním pobřeží za sto let
rokškoda (bez zohlednění inflace)
Katrina - hurikán 3. stupně2005208 miliard dolarů
Ike - hurikán 2. stupně200829,5 miliardy dolarů
Andrew - hurikán 5. stupně199226,5 miliardy dolarů
Wilma - hurikán 3. stupně200521 miliard dolarů
Ivan - hurikán 3. stupně200418,8 miliardy dolarů
Charley - hurikán 4. stupně200415,1 miliardy dolarů
Rita - hurikán 3. stupně200512 miliard dolarů
Frances - hurikán 2. stupně20049,5 miliardy dolarů
Alison - tropická bouře20019 miliard dolarů
Jeanne - hurikán 3. stupně20047,7 miliardy dolarů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám