Hlavní obsah

V New Yorku hrozivě stoupá voda, policie vyhání lidi z nábřeží

New York
Aktualizováno

Policejní sirény a opakované výzvy k evakuaci v pondělí zněly na nábřeží na jihovýchodním Manhattanu u úžiny East River, v níž mezitím kvůli blížícímu se hurikánu Sandy hrozivě stoupala voda, a čeřily ji nezvykle vysoké vlny. Na několika místech se již voda rozlila na nábřeží. Řádění živlů, které by přitom mělo kulminovat až večer místního času, tam přilákalo velké množství zvědavců.

BEZ KOMENTÁŘE: Na New York se valí voda

 
Článek

"Přišlo to v ten nejhorší možný čas," cituje NBC News meteorologa Ala Rokera, který upozorňuje, že období, kdy je měsíc ve fázi úplňku umocní předpokládané záplavy. Hurikán navíc stále zesiluje. "Ještě nekulminoval příliv a už jsme ztratili na padesát metrů pláže. Bude to horší než Irene," dodal Roker s odkazem na loňský hurikán. Podle odhadů má hustě osídlené východní pobřeží USA zasáhnout hurikán v úterý nad ránem našeho času. Živel podle odhadů negativně ovlivní život 50 miliónů lidí.

"Evakuace, evakuace," znělo z policejních vozů, které křižovaly oblast. Další policisté pak kolem nábřeží pod šedivou zataženou oblohou a za ustavičného mrholení a silných poryvů natahovali žluté pásky. Lidé lační záběrů rozbouřeného vody se jimi ale nenechali odradit. Jen co se policisté přesunuli jinam, pásky podlézali a fascinovaně sledovali vlny, od kterých je oddělovalo jenom zábradlí. Běžně je přitom hladina minimálně metr a půl pod úrovní nábřeží.

Silný vítr a ustavičně se zhoršující počasí zároveň některé lidi neodradilo od každodenního joggingu na nábřeží. I oni stejně jako lidé, kteří v místě venčili své psy, ale ve stále větší míře naráželi na žluté policejní pásky a postupně se obraceli k domovu.

Foto: Reuters

Chodci na břehu řeky Hudson sledují stoupající hladinu. V pozadí se rýsuje panorama New Yorku.

Ulice města jinak byly nezvykle klidné, prakticky jedinými vozidly na nich byly žluté taxíky a policejní vozy, hasičská auta či sanitky. Jejich sirény prakticky nahradily tradiční nepřetržitý newyorský dopravní ruch. Nejezdí autobusy městské hromadné dopravy ani metro. Krizový štáb už rozhodl o uzavření Hollandova tunelu, který spojuje ostrovní Manhattan s pevninou a Battery tunel mezi Manhattanem a Brooklynem. Radnice nevylučuje ani uzavření dalších tunelů či mostů, pokud to bude potřeba.

Mnoho obchodů dnes zůstává zavřených. Firmy vzkázaly svým zaměstnancům, aby nechodili do práce. Uzavřené je i newyorské České centrum a konzulát, které sídlí v České národní budově ve čtvrti Upper East Side. "Zůstáváme nicméně v budově, kdyby se někdo z českých občanů, kdo se ocitne v nouzi, potřeboval pomoc," řekl Stanislav Beneš z konzulátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Sandy začal vzdouvat vodní hladinu řek i moře na východě USAVideo: Reuters

Hurikán Sandy by měl na New York udeřit plnou silou v noci na úterý SEČ. Město již kvůli němu nařídilo evakuaci statisíců lidí. Nehodlá ale nijak postihovat osoby, které příkazu neuposlechnou. [celá zpráva]

Hurikán takové intenzity v tomto ročním období je v oblasti značně nezvyklý. Úřady upozorňují, že jeho následky mohou být mnohem vážnější než loňský hurikán Irene, který v srpnu v New Yorku nakonec způsobil minimální škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám