Hlavní obsah

WikiLeaks zveřejňují dokumenty o věznění na Guantánamu i v Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Server WikiLeaks začal ve čtvrtek zveřejňovat další tajené dokumenty. Tentokrát unikly z prostředí amerického ministerstva obrany a vztahují se k věznění osob v Iráku a na Guantánamu na Kubě po útocích teroristů v září 2001.

Foto: WikiLeaks

Článek

Server WikiLeaks, který proslul hlavně zveřejněním čtvrt miliónu zpráv amerických diplomatů, uvedl, že k věznění vydá víc než sto dokumentů. Zakladatel organizace Julian Assange k tomu prohlásil: „Pravidla a postupy při věznění ukazují anatomii bestie, odhalují temná místa, kde zákon a práva neplatí, kde mohou lidé na přání amerického ministerstva obrany beze stopy zmizet“.

„Ukazuje to na excesy v prvních dnech války proti neznámému ‘nepříteli’, na to, jak se tyto postupy zdokonalovaly a vyvíjely, až nakonec vyústily ve stav permanentní výjimky, v kterém se Spojené státy nachází ještě dnes, o deset let později,” dodal Assange.

WikiLeaks uvedly, že množství materiálu, který zveřejní, se vztahuje k výslechům vězňů. Z dokumentů plyne, že užití přímého fyzického násilí na zadržovaných bylo zakázané. Podle organizace nicméně docházelo k pošlapávání práv vězňů prostřednictvím “formální politiky jejich terorizování během výslechů v kombinaci s ničením záznamů z výslechů”.

Lidská čísla na Guantánamu

Jeden z dokumentů, který má být zveřejněn, je z roku 2005, a podle WikiLeaks se týká systematického utajování identity vězňů. Jména se nezaváděla do armádních registrů a vězňům byla ponechávána jen čísla.

USA stále ve věznici Guantánamo, kam dal po útocích ze září 2001 prezident George W. Bush posílat osoby podezřelé z terorismu, zadržují na neurčitou dobu přes 160 osob. Kritiku za to si vysloužily naposledy letos v lednu z úst komisařky pro lidská práva při OSN Navy Pillay, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám