Hlavní obsah

Za vyzrazení agenta půjde bývalý vyšetřovatel CIA do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý pracovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Kiriakou se v úterý přiznal k prozrazení jména tajného agenta a bude zřejmě odsouzen k trestu dvou a půl let vězení. Kiriakou odhalil agentovo jméno v elektronické poště v roce 2008. Podle agentury Reuters se stane nejspíš prvním, kdo bude po 27 letech za podobný čin odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Znak americké Ústřední zpravodajské služby (CIA)

Článek

Bývalý vyšetřovatel špionážní služby vedl tým, který na jaře 2002 v Pákistánu dopadl zástupce šéfa teroristické sítě Al-Káida Abú Zubajdu. Listu The Washington Post a americkým televizím poté řekl, že CIA získala od zadrženého teroristy cenné informace takzvaným waterboardingem, tedy kontroverzní metodou výslechu, při níž se u vyslýchaného simuluje pocit topení. Sám Kiriakou, který CIA opustil v roce 2004, se výslechů neúčastnil.

Kiriakou hovořil o krutých výslechových metodách veřejně a federální úřady ho začaly stíhat za únik utajovaných informací. Žalobu se ale podařilo sestavit, až když se v Kiriakouově elektronické korespondenci objevilo otevřeně uvedené jméno tajného agenta CIA. Kiriakou měl příští měsíc stanout před soudem, kde se měl zodpovídat ze čtyř trestných činů. Hrozilo mu deset let vězení.

Obviněný opakovaně prohlašoval, že v kauze úniků informací o mučení se necítí být vinen. V minulých dnech se dohodl s úřady, že uzná vinu z vyzrazení agenta, pokud bude staženo obvinění, že informacemi o mučení vězňů chtěl poškodit Spojené státy.

Šéf CIA David Petraeus dnes Kiriakouovo rozhodnutí přivítal jako úspěch při ochraně utajovaných skutečností. "Na přísaze skutečně záleží. Ti, kdo se vyvyšují nad zákony chránící naše kamarády, musejí nést odpovědnost," konstatoval Petraeus.

Reklama

Výběr článků

Načítám