Hlavní obsah

V USA zveřejní jména tisíce vedoucích, kteří zneužívali skauty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Více než dvacet tisíc stránek tajných dokumentů o skautech bude ve čtvrtek zveřejněno v USA. Najevo tak vyjde identita více než tisíce vedoucích a dobrovolníků, kteří museli přestat pracovat u skautů v letech 1965 až 1985, když se zjistilo, že sexuálně obtěžovali chlapce. Identita obětí a svědků zůstane utajena, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Američtí skauti se svým vedoucím

Článek

Prezident asociace chlapeckých skautů v Americe Wayne Perry se ve středu večer omluvil obětem i rodinám. Cílem organizace podle něj je naopak děti vychovávat a chránit.

Asociace se původně tvrdě bránila zveřejnění tajných materiálů. Tvrdila, že byly označeny jako tajné, aby zůstalo utajeno soukromí obětí a rodin. Organizace je přesvědčena, že i když byla jména obětí vyškrtnuta, může na ně mít zveřejnění zprávy negativní dopad.

Skautská organizace už v září zveřejnila zprávu profesorky psychiatrie na Virginské univerzitě Janet Warrenové, podle které u skautů funguje velmi dobře systém, jenž brání tomu, aby se k dětem dostali lidé, kteří by je mohli opakovaně zneužívat.

Nakonec ale soud dal za pravdu advokátům obětí zneužívání, které se rozhodly skautskou organizaci žalovat. Podle žalobců asociace ukrývá před veřejností i policií zprávy o perverzním chování a ochránila také více než tisíc pedofilů. Nyní požadují i zveřejnění novějších tajných dokumentů o zneužívání dětí ve skautské organizaci.

Vedoucí děti obloudili a umlčeli

Prokurátor Kelly Clark z Portlandu, který všech 20 000 stránek prošel, uvedl k pachatelům a jejich činům: „Obloudili každého. A pak děti přesvědčili, donutili nebo jim vyhrožovali, aby mlčely. V záznamech vidíte, že se to dělo znovu a znovu pořád dokola.“

Clark zastupuje více než sto mužů, kteří byli jako skauti zneužíváni. Podle něj polovina z nich má problémy s drogami nebo alkoholem. Tři z nich spáchali sebevraždu.

Žalobce Tim Hale ze Santa Barbary, který také zastupuje zneužívané, upozornil na rozsah zneužívání i to, jaké mělo důsledky tajení jmen: „Mluví o stovkách, ne-li tisících neidentifikovaných mužů, kteří by měli být evidováni jako sexuální násilníci, kteří se však volně pohybují ve společnosti a kteří mohou pracovat jako dobrovolníci v jiných mládežnických organizacích nebo ve školách.

Warrenová ale tvrdí, že většinu z nich veřejnost znala a během svého života byli uvězněni za sexuálně motivované zločiny. Sama ale připustila, že malému počtu lidí, kteří se dopustili zneužívání, bylo dokonce umožněno se k práci ve skautu opět vrátit po prodělání sexuologické léčby.

Upozorňuje také, že mnohé z tajných zpráv jsou běžně dostupné informace od policie nebo z tisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám