Hlavní obsah

V USA unikla pravidla debat, kandidáti na prezidenta musí mít stejně velké šatny

– New York

Kandidáti na prezidenta Spojených států Barack Obama a Mitt Romney musejí mít během tří televizních debat stejně velké šatny a nemohou si navzájem klást otázky. Vyplývá to z dohody demokratů a republikánů o pravidlech pro diskuse, kterou na svých webových stránkách zveřejnil časopis Time.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama s Mittem Romneym před začátkem první debaty

Článek

Romney se s Obamou podle dohody nesmějí navzájem vyzývat k nějakým závazkům. Nesmějí se ani obracet na konkrétní lidi v publiku s výjimkou rodinných příslušníků. Diváky v hledišti také nesmějí vyzývat k podpoře. Kandidáti mají rovněž zapovězeny úvodní proslovy a používání názorných pomůcek. "Šatny musejí mít srovnatelnou velikost a kvalitu a musejí být ve stejné vzdálenosti od pódia a mít k němu stejný přístup," stojí též v dohodě.

Smlouva přesně vymezuje i roli moderátora debaty. Novinářka Candy Crowleyová tak například během druhé debaty, která se odehraje v noci na středu na Hofstrově univerzitě na Long Islandu, nesmí po dotazech z publika pokládat doplňující dotazy. Nesmí ani na základě těchto otázek do debaty vnést nové téma.

Crowleyvová nicméně uvedla, že hodlá v diskusi hrát aktivní roli. Vysloužila si tím kritiku jak z Obamova, tak z Romneyho tábora. Aktivně ale již minulý týden vystupovala Martha Raddatzová, která moderovala debaty viceprezidentských kandidátů Joea Bidena a Paula Ryana. Americká média její výkon hodnotila velmi pozitivně.

Naopak novinář Jim Lehrer za příliš pasivní vedení první televizní diskuse v Denveru mezi Obamou a Romneym slyšel kritiku. Romney i Obama v ní často nedodržovali pravidla hry a z moderátorových pokusů vynutit si dodržování časových limitů si moc nedělali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám