Hlavní obsah

Chvíli jsem myslel, že ztratím vědomí, řekl rekordman Baumgartner

Právo, sw

Velmi dramatické chvíle během svého rekordního pádu zažíval v neděli Rakušan Felix Baumgartner. Několik sekund totiž v ohromné rychlosti nad Novým Mexikem nekontrolovaně rotoval a hrozilo mu, že ztratí vědomí.

Článek

„Výskok byl perfektní, potom jsem začal rotovat. Myslel jsem si, že to dostanu pod kontrolu, ale pak to teprve začalo. Nabral jsem opravdu rychlost a bylo to velmi dramatické. Několik vteřin jsem si myslel, že ztratím vědomí,“ svěřil se podle listu The Daily Telegraph šťastný 43letý Baumgartner, když už několik hodin opět stál pevně nohama na zemi.

„Díky bohu jsem to zvládl zastavit, bylo to opravdu těžké. Bylo to daleko těžší, než mnozí z nás očekávali.“ Velké obavy Rakušanova týmu původně vyvolávalo to, jak se parašutistovo tělo vyrovná s aerodynamickým třeskem, který nastává, jakmile těleso vyrovná rychlost zvuku. „Sonický třesk jsem necítil,“ uvedl ale lakonicky skokan.

Nově uvolněné video skoku z hranice vesmíru

Baumgartner při volném pádu dosáhl rychlosti 1342 kilometrů za hodinu a s velkou rezervou se tak stal prvním člověkem, který takovýmto způsobem rychlost zvuku překonal, informovala mluvčí mise Sarah Andersonová.

Gratuloval Fischer i Schwarzenegger

Kromě toho má ale Rakušan nově na kontě další dva rekordy: podnikl suverénně nejhlubší seskok v historii - padal přes 39 kilometrů. Navíc byl i prvním, kdo se do takovéto výšky v balónu vůbec dostal. Očekávalo se, že Baumgartner také překoná rekord v nejdelším volném pádu. Čas čtyři minuty a 36 sekund, který vytvořil jeho předchůdce a poradce Joe Kittinger, mu o přibližně dvacet sekund unikl. Parašutista totiž otevřel padák mnohem dříve, než bylo původně v plánu.

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní seskok ze stratosféry

Nedělní úspěch neslavil jen Baumgartner se svým týmem - radost svým odvážným počinem udělal i obyvatelům svého rodného Rakouska nevyjímaje prezidenta Heinze Fischera, který mu na své facebookové stránce blahopřál k „úžasnému úspěchu“. Slova chvály pro parašutistu našel například i další jeho krajan, bývalý akční herec a politik Arnold Schwarzenegger. „Gratuluji Felixi Baumgartnerovi za vynikající, inspirující výkon,“ napsal na Twitteru.

Co Rakušan při skoku (ne)dokázal
– pád rychlostí 1342 kilometru za hodinu
– balónem vystoupal do rekordních 39 kilometrů
– to byla i největší výška, z jaké kdy kdo skočil
– nepřekonal ale rekord volného pádu: 4 min. 36 sek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám