Hlavní obsah

Válka je to poslední, co teď USA potřebují, bránil se v debatě viceprezident Biden

Novinky, rei
Danville
Aktualizováno

V jediné televizní debatě se ve čtvrtek večer místního času střetli kandidáti na budoucího viceprezidenta USA. Ten současný, ostřílený 69letý politický matador Joseph Biden, v ní čelil o 27 let mladšímu republikánskému soupeři, kongresmanovi z Wisconsinu Paulu Ryanovi. Oba voliče přesvědčovali, že jejich šéfové jsou těmi pravými, kdo mají Spojené státy vést.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Viceprezident Joe Biden (vlevo) gestikuluje během debaty s republikánským kandidátem Paulem Ryanem.

Článek

Biden zřetelně dominoval, ačkoliv podle průzkumu stanice CNN zvítězil Ryan procentuálním poměrem hlasů 48:44.

Očekávalo se, že diskutující oproti prezidentským kandidátům použijí ostřejší argumenty, což je obvyklou praxí. Koneckonců prezident Barack Obama ve středu veřejně přiznal, že byl na svého soka v první debatě v televizi minulý týden „příliš slušný“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Paul Ryan a Joseph Biden

Biden byl rozhodně od prvního okamžiku přesvědčivější, v čemž mu pomohly úvodní dotazy týkající se zahraniční politiky, která je jeho doménou.

Válka jako poslední možnost?

"Barack Obama splnil, co sliboval,“ prohlásil Biden a připomenul, že za Obamy se podařilo dostat teroristu Usámu bin Ládina a zdecimovat Al-Káidu. K nedávnému zabití amerického velvyslance v Libyi poznamenal, že USA „vystopují každého až k branám pekla, pokud Americe ublíží“. Zdůraznil však, že „to poslední, co teď potřebujeme, je další válka“.

Později také varoval před válkou v Sýrii. Řekl, že oproti Libyi, kde se USA loni zapojily do konfliktu, je Sýrie pětkrát větší a válka by měla dopad na celý region. Syrský prezident Bašár Asad ale podle něj musí odstoupit. „Chceme, aby Asad šel, a on půjde,“ uvedl.

Foto: John Gress, Reuters

Joe Biden během debaty

„Jak to, že prezident hned neřekl, že to v (libyjském) Benghází nebyl teroristický útok?“ kontroval Ryan a dodal, že USA měly okamžitě jednat. Dál se opřel do přístupu Obamovy administrativy v Iráku a Afghánistánu, kam vláda podle něj vnesla „zmatek a učinila je méně bezpečné“ náhlým stažením všech vojáků. „Tahle vláda škrtá výdaje na obranu,“ uvedl Ryan a poznamenal: „Já věřím v mír zajištěný naší silou“.

„K Benghází připomínám, že to byl Kongres, který nám seškrtal stovky miliónů na ochranu našich ambasád ve světě,“ opáčil oponentovi Biden a znovu odmítl názor, že Obama v zahraniční politice selhal. „Obama konečně něco dělá, takže nás zase svět přijímá“. Ke kritizovanému stahování řekl, že v jistou chvíli je nutné odejít a nechat místní síly, které USA cvičí, ať se o bezpečnost postarají samy. "Jinak bychom tam byli napořád," pronesl.

Vášnivá debata se rozhořela kvůli Íránu. Ryan oznámil, že Írán má blíž k jaderné bombě, než v době, kdy Obama s Bidenem nastupovali do Bílého domu. „To není pravda,“ opáčil Biden. „Írán je největším sponzorem terorismu na světě,“ znělo zase z úst Ryana, jenž dodal, že sankce proti Teheránu iniciované Obamou nefungují.

Foto: ČTK/AP

Paul Ryan

„Je třeba sledovat fakta,“ nesouhlasil Biden. Připomněl, že íránská měna se s každým novým dnem razantně propadá a íránský režim čelí nespokojenosti vlastních lidí. „I izraelský premiér Benjamin Netanjahu říká, že sankce zabírají,“ podotkl a znovu varoval: „Válka by měla být úplně poslední možností“.

Biden: Nebudeme privatizovat sociální služby

I poté, co v debatě došlo na ekonomiku, v níž je Ryan silnější, odrážel Biden soupeřovy argumenty rozhodně a přecházel do útoků, přičemž Ryana často přerušoval. K tomu ho tituloval slovy "můj přítel".

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Biden (vlevo) v debatě dominoval.

Když republikán kritizoval Obamovy útraty ve veřejných projektech či „na větrné mlýny v Číně“, odvětil mu Biden, že kongresman Ryan sám žádal od vlády peníze na oživení ekonomiky. Vůči tomu se Ryan na místě ohradil. O programech sociálního zabezpečení pak Biden prohlásil: „My je privatizovat nebudeme“.

Hodinu a půl trvající duel se uskutečnil na univerzitě v Danvillu ve státě Kentucky, tvořilo ji devět desetiminutových bloků a řídila ji zahraniční redaktorka televize ABC News Martha Raddatzová. Zatímco pro kandidáty na viceprezidenta to byla jediná a poslední debata, prezidentské uchazeče čekají ještě dva přímé slovní duely před kamerami.

Reklama

Výběr článků

Načítám