Hlavní obsah

Čínské firmy Huawei a ZTE představují bezpečnostní riziko pro USA

– Washington
Novinky, BBC,

Čínské telekomunikační společnosti Huawei a ZTE představují podle zprávy amerických kongresmanů bezpečnostní riziko pro Spojené státy. Nemělo by jim proto být povoleno spojovat se s americkými partnery nebo mít v USA akvizice. Informace unikly ze zprávy, která bude zveřejněna během pondělí.

Foto: Tim Chong, Reuters

Huawei

Článek

Podle zprávy nedokázaly společnosti vyvrátit obavy týkající se jejich spojení s čínskou vládou a armádou. Jde přitom o jedny z největších světových výrobců zařízení pro telekomunikační sítě.

"Čína má prostředky, příležitost a důvod používat telekomunikační firmy pro zákeřné cíle," uvádí zpráva a dodává: "Na základě tajných a veřejných informaci, u Huawei a ZTE nelze věřit tomu, že by byly prosty státního vlivu, a proto představují bezpečnostní riziko pro Spojené státy a naše systémy."

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Sídlo ZTE v Číně

Huawei i ZTE už dříve podobná podezření popíraly a čínské ministerstvo zahraničí obvinilo Spojené státy z předsudků. "Čínské telekomunikační firmy rozvíjejí svůj mezinárodní obchod na tržních principech," řekl mluvčí ministerstva Chun-lej.

Viceprezident Huawei William Plummer řekl, že poslední obvinění telekomunikačních firem jsou politicky motivovaná.

K podezření v případě Huawei přispívá i to, že ji v roce 1988 založil bývalý člen čínské lidové armády Žen Čeng-fej. Kvůli tomu panují obavy, že má silné vazby na armádu. Objevila se i obvinění, že pomáhá Číně získávat data o cizích státech a firmách. Spolu se ZTE čelila obvinění, že některá jejich zařízení byla instalována se programem, který citlivé informace přeposílal do Číny.

Loni jí bylo zakázáno koupit americkou počítačovou společnost 3Leaf Systems.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám