Hlavní obsah

Pacienti s bolestí zad dostali injekce s plísní, sedm zemřelo na meningitidu

Desítky pacientů v amerických nemocnicích, kteří kvůli bolestem zad dostali injekci se steroidy, onemocněly meningitidou. Sedm z nich zemřelo. Steroidy byly infikovány plísní a pocházely z farmaceutické společnosti ve státě Massachusetts.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti, která distribuovala infikované látky

Článek

Hospitalizováno je 64 nemocných v devíti amerických státech. Za jeden den vzrostl podle CNN počet nemocných o 17 a infekce se dostala do dalších dvou států. Onemocnění přitom hrozí dalším stovkám lidí, kteří injekci z vadné šarže dostali.

Kontaminované injekce se dostaly do 76 zařízení ve 23 státech USA. Společnost New England Compounding Center (NECC), z níž látka pochází podezřelé šarže stáhla, celkem to bylo přes 50 000 dávek.

Injekce se steroidy při bolestech zad byly podle New York Times mezi pacienty populární, velmi prý pomáhaly. Loni takovou injekci dostalo 2,5 miliónu pacientů. Lidé o ně žádali, protože doufali, že se jim uleví od bolesti a oni se vyhnou lékařským vyšetřením.

Plísňová meningitida, kterou lidé onemocněli, není podle lékařů nakažlivá. Je vzácnější než její virové či bakteriální podoba. Meningitida je zánět mozkových blan, bakteriální meningitidou nejčastěji onemocní malé děti. Teoreticky může meningitidu způsobit jakákoliv bakterie, která se, nejčastěji v oslabeném organismu, vyskytne v blízkosti mozku. Nemoc se projevuje horečkou a silnou bolestí hlavy, pacientovi také tuhne šíje a zvrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám