Hlavní obsah

Bod pro Obamu: Míra nezaměstnanosti v USA nečekaně klesla

• Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v září v USA klesla na 7,8 procenta. V srpnu přitom byla na 8,1 procenta. Pod hranici osmi procent poklesla poprvé za čtyři roky a vrátila se na hodnotu, kterou měla, když do úřadu prezidenta nastoupil Barack Obama. Před volbami v USA je míra nezaměstnanosti důležitým ekonomickým ukazatelem.

Foto: Saul Loeb/Pool , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Americká ekonomika podle páteční zprávy ministerstva práce přitom vytvořila jen 114 000 pracovních míst, což bylo v souladu s očekáváními a stále spíše podprůměrný výkon.

Údaje za srpen a červenec ale ministerstvo opravilo o celkem 86 000 míst vzhůru. Zaměstnavatelé tak vytvářeli ve třetím čtvrtletí v průměru 146 000 pracovních míst měsíčně proti tempu 67 000 měsíčně ve druhém čtvrtletí.

Páteční čísla jsou dobrou zprávou pro Obamu, který se vzpamatovává z těžké porážky ve středeční debatě, kde ho nečekaně převálcoval republikánský vyzyvatel Mitt Romney. [celá zpráva]

Výkon trhu práce je politicky nejcitlivějším ukazatelem stavu ekonomiky a žádný americký poválečný prezident nebyl dosud zvolen znovu s mírou nezaměstnanosti vyšší než 7,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti tentokrát neklesla kvůli hromadnému odchodu uchazečů o práci z registrů, jako se to dělo v minulých dvou měsících. Tento údaj se zakládá na průzkumech u domácností, které ukázaly minulý měsíc zvýšení počtu míst o 873 000, což je rekord od roku 1983 a několikanásobně vyšší údaj než zářijové hlášení o počtech míst od zaměstnavatelů. Průzkumy u domácností ale bývají vysoce kolísavé, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám