Hlavní obsah

Americká královna krásy žila šest týdnů se čtvrtinou lebky v břiše

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Celých šest týdnů musela Američanka Jamie Hiltonová žít se čtvrtinou své lebky v břiše. Při rybaření totiž spadla z výšky na kámen a přivodila si těžké zranění hlavy. Aby lékaři uvolnili otok mozku, museli ženě odříznout část lebky. Tu jí pak zašili do břicha. Je to podle nich nejlepší metoda, jak kost udržet sterilní.

BEZ KOMENTÁŘE: Doktoři zašili ženě po úrazu hlavy čtvrt lebky do břicha, teď jí ji vrátili do hlavy

 
Článek

Bývalá Missis Idaho spadla v červnu při chytání ryb z téměř čtyřmetrové výšky. Po převozu do nemocnice ve městě Boise lékaři konstatovali, že situace je velmi vážná a příštích 72 hodin rozhodne o osudu 36leté ženy. Vzhledem k otoku mozku se rychle rozhodli pro odstranění části lebky.

„Zákrok, který Jamie podstoupila, se jmenuje hemikraniektomie. Při otoku mozku vzniká uvnitř lebky velký tlak, a to je nebezpečné. Odstranění lebky tento tlak uvolní,“ řekl v NBC Today Show neurolog Ted Schwartz.

Bylo to jako ve snu

„Pamatuju si, jak jsem nadzvedla deku a podívala se dolů na tu bouli na mém břiše. Myslela jsem, že se mi to zdá,“ popsala Jamie Hiltonová své pocity po probuzení.

Po 42 dnech s lebkou zašitou v břiše se lékaři rozhodli kost vyjmout a vrátit ji na původní místo. Použili k tomu velmi tenké titanové pláty a šrouby. Operace se zdařila a žena se mohla postupně vrátit k normálnímu životu.

Dnes už jí jizvy zakrývá krátká vlasová pokrývka. Nehoda jí donutila změnit životní postoje. Prohlásila, že teď si užívá každou minutu svého života a i běžné věci jsou pro ni vzácné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám