Hlavní obsah

USA rozbily síť pašeráků vojenských technologií do Ruska

– New York

Americké úřady rozbily síť, jejíž členové údajně dodávali vyspělou vojenskou technologii ruské armádě a tajné službě. Podle agentur o tom ve středu informovalo americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Federální prokurátoři v Brooklynu obvinili 11 údajných členů skupiny a firmy sídlící v texaském Houstonu a v Moskvě z toho, že protizákonně vyváželi mikroelektroniku ze Spojených států a dodávali ji ruské armádě a Federální bezpečnostní službě (FSB), která je nástupkyní sovětské tajné služby KGB. Podle žalobců jde o technické součástky, které se dají využívat pro vojenské a špionážní účely. Používají se v radarových a sledovacích systémech, systémech pro navádění raket nebo rozbuškách.

Mezi obviněnými je i jistý Alexander Fišenko, naturalizovaný Američan původem z Kazachstánu, který čelí obvinění z praní špinavých peněz a z toho, že ve Spojených státech působil jako agent ruské vlády. Je majitelem houstonské firmy Arc Electronics Inc. Jejím prostřednictvím prý nakupoval technicky vyspělé součástky, jejichž vývoz americké úřady přísně kontrolují kvůli jejich možnému využití pro vojenské účely.

Američtí vyšetřovatelé při více než dva roky trvajícím rozplétání pašerácké sítě na její členy nasadili telefonní odposlechy a sledovali jejich elektronické pošty. Podařilo se jim například zajistit dopis, v němž si laboratoř pro vývoj elektroniky spadající pod FSB stěžuje, že jisté mikročipy získané od houstonské firmy prostřednictvím její moskevské pobočky jsou závadné a je třeba je vyměnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám