Hlavní obsah

Šéf kanceláře brazilského exprezidenta nakupoval hlasy zákonodárců

Novinky, rei
Brasília

V Brazílii stanul před nejvyšším soudem někdejší šéf kanceláře bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva. Soudci ho shledali vinným z korupce. José Dirceu podle nich organizoval systém, který kupčil s hlasy zástupců obou komor Národního kongresu.

Souzený bývalý kancléř José Dirceu (vlevo) s brazilským exprezidentem Luizem Ignáciem Lulou da Silva

Článek

„Organizoval a vedl kriminální operaci,“ prohlásil na adresu kancléře Dirceua soudce Joaquim Barbosa. Podle soudce Dirceu, který vedl Lulovu kancelář mezi lety 2003 a 2005, zneužíval veřejné peníze k nákupu hlasů v opozičních řadách při klíčových hlasováních v kongresu. Bývalý kancléř to popírá.

Spolu s někdejším šéfem prezidentské kanceláře je obviněno dalších 36 lidí, mezi nimi sedm důležitých zástupců Lulovy Strany práce včetně bývalého předsedy Josého Genoina a pokladníka Delubia Soarese. Soud zatím uznal vinnými 22 obviněných a čtyři zprostil viny.

Obvinění, mezi nimiž nechybí ani obchodní ředitelé, tvrdí, že skandál slouží ku prospěchu opozice a některých médií. Systém přezdívaný Mensalao (Měsíční platba) podle některých z nich sloužil k splácení dluhů za kampaně, což je sice v Brazílii ilegální, ale běžné.

Kvůli kauze Mensalao v roce 2005 téměř padla Lulova vláda, prezident byl ale následně znovu zvolen do úřadu. Úřad opustil předloni, přičemž byl stále velmi oblíbený u veřejnosti. Soud, který Brazilci označují za proces století, by měl vynést verdikty ještě tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám