Hlavní obsah

Schwarzenberg kritizuje Západ, že pomalu reaguje na ruské ambice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin směřuje k tomu, aby z Ruska opět udělal regionálního hegemona, a Západu trvá příliš dlouho, aby tuto strategii rozpoznal a reagoval na ni. Blogu The Cable amerického zahraničněpolitického magazínu Foreign Policy to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj by také Západ neměl vyzbrojovat povstalce v Sýrii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Nevracíme se ke Stalinovi, vracíme se k (caru) Mikulášovi I.," uvedl Schwarzenberg v rozhovoru, který The Cable zveřejnil v úterý. "Za Mikuláše dobylo Rusko velkou část střední Asie. A Putin ji celkem úspěšně opět dostává pod kontrolu Ruska a Západ prohrává."

Neměli bychom mít iluze o režimu, jaký Putin zavedl.
Karel Schwarzenberg

Politika "nového startu", kterou vůči Rusku uplatňuje administrativa Baracka Obamy, podle něj neovlivnila směřování ruské vlády. Nyní podle Schwarzenberga musí Západ uznat, že Putin zavedl agresivní autokracii a musí se s tím vyrovnat.

Západ pozdě zareagoval na Putina

"Mám dojem, že jsme trochu zaostali a děláme příliš málo. Byli jsme pomalí a málo jsme se angažovali za časů (bývalého ruského prezidenta Borise) Jelcina," uvedl. "Nemůžeme to přijmout. Nemůžeme přistoupit na to, že nějaká světová mocnost ovládá své sousedy. Neměli bychom mít iluze o režimu, jaký Putin zavedl."

Putin podle něj nyní reaguje na rostoucí neklid v Rusku tím, že se obrací dovnitř a izoluje Rusko od vlivu západní společnosti, například tím, že zavírá misi Agentury USA pro mezinárodní rozvoj (USAID) v Moskvě. [celá zpráva]

Považuji se za velkého přítele USA, ale vím, že velmoci mají své zájmy a jednají podle nich.
Karel Schwarzenberg

"Když ji vykopl, sám ukázal, co považuje za největší nebezpečí pro svou autokracii," uvedl Schwarzenberg. "Bojí se setkávat s lidmi a to ukazuje, že si uvědomuje, že opozice existuje a že se stává v ruské společnosti silou. Rusko se mění mnohem rychleji, než si myslel. Být diktátorem není tak snadné, jako to bylo před 40 lety."

Schwarzenberg je proti zbraním pro syrské povstalce

Schwarzenberg, který ve Washingtonu jednal s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, řekl, že Česká republika nepodporuje snahu NATO o zavedení bezletové zóny v Sýrii. Podle něj by západní země neměly ani vyzbrojovat syrské povstalce. "Myslím si, že dostávají dost peněz a dodávek ze států jako Katar, Saúdská Arábie a Turecko. Každým dnem jsou lépe vyzbrojeni," řekl. "Je to normální občanská válka. Tím to je obtížnější, protože na straně opozice je mnoho různých skupin s různými cíli a s financováním z různých zemí."

Schwarzenberg tak zaujal vůči zásahu v Sýrii podobně opatrný postoj jako při projevu v OSN Václav Klaus. [celá zpráva]

„Považuji se za velkého přítele USA, ale vím, že velmoci mají své zájmy a jednají podle nich," uvedl Schwarzenberg. "Oblast Tichého oceánu je nyní důležitější než Evropa a to je zcela pochopitelné. Myslím, že v Evropě se musíme naučit se mnohem víc sami starat o vlastní bezpečnost."

Reklama

Výběr článků

Načítám