Hlavní obsah

Smažení hamburgerů vytváří více emisí než kamióny

Právo, roš

Komerční příprava masových hamburgerů v některých provozovnách rychlého občerstvení vyprodukuje při smažení do ovzduší víc škodlivých částic než těžké nákladní vozy s dieselovými motory. Uvádí to studie Kalifornské univerzity Riverside.

Foto: František Petrák, Právo

Hamburger v ciabattě

Článek

„Pro srovnání − osmnáctikolový dieselový náklaďák by musel ujet 230 kilometrů, aby vyprodukoval tolik částic, jež vzniknou při smažení jediného plátku masa do hamburgeru,“ řekl inženýr projektu Bill Welch. Podle něj je řeč o pěti gramech mastnoty, kouře, par a spalin na jediný plátek, a to při opékaní žárem shora.

Naopak při tradičním grilování žárem zespoda činí emise částic jen polovinu gramu na plátek masa. Univerzitní tým pracuje na čtvrtém prototypu lapače těchto škodlivin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám