Hlavní obsah

Jsem moc tlustý, brání se vězeň v USA popravě

– Columbus

Obézní americký vězeň se snaží využít svou nadměrnou váhu k tomu, aby unikl popravě. Třiapadesátiletý Ronald Post, který váží 218 kilogramů, podle agentury AP tvrdí, že kvůli nadváze budou mít popravčí problémy správně mu vpíchnout smrtící injekci, takže by se pro něj poprava mohla změnit v utrpení. Americké zákony přitom kruté zacházení s odsouzenými k smrti zakazují.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí lůžko v americké věznici

Článek

Post byl odsouzen k smrti za vraždu hotelové recepční v roce 1983. Úřady ve státu Ohio nedávno stanovily termín jeho popravy na 13. ledna příštího roku. Obhájci odsouzeného ale chtějí popravě zabránit s poukazem na jeho váhu.

"Vzhledem k jeho specifickému tělesnému a zdravotnímu stavu existuje vážné nebezpečí, že jakýkoli pokus o jeho popravu povede k tomu, že Post bude vystaven fyzickému i psychickému utrpení. Poprava by tak způsobila mučivou a vleklou smrt," uvedli Postovi právníci.

Obhájci také tvrdí, že se Post nesnažil účelově nabírat váhu ve snaze odvrátit vykonání rozsudku. Kvůli nadváze ale prý trpí bolestmi kolen a zad, což mu znemožňuje cvičit. Navíc prý kvůli nadcházející popravě trpí depresemi, takže se nedokáže kontrolovat při tom, kolik jídla spotřebuje.

Provazu odsouzený unikl

Obezitu se v minulosti snažilo několik vězňů v USA využít k tomu, aby uniklo popravě. V roce 1994 zakázal soud ve státu Washington oběšení odsouzence Mitchella Rupeho, protože hrozilo, že mu provaz kvůli jeho 180 kilogramům utrhne hlavu. Rupeho právníci po dlouhé soudní bitvě nakonec dosáhli změny trestu smrti na doživotní vězení bez možnosti předčasného propuštění.

Vězni, kteří byli odsouzeni k popravě smrtící injekcí, však vykonání rozsudku s odvoláním na svou obezitu neunikli. V roce 2007 ovšem při popravě Christophera Newtona, který vážil 120 kilogramů, trvalo popravčímu dvě hodiny, než odsouzenému aplikoval smrtící injekci. Podle vyjádření věznice se kvůli vězňově tloušťce nedařilo najít žílu na ruce, do které měl být jed vpraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám