Hlavní obsah

Film o Mohamedovi inspiroval muž, za jehož hlavu zaplatí Al-Káida miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři muži, spojovaní s filmem Nevinnost muslimů, který rozbouřil muslimy téměř na celém světě, jsou stoupenci koptského kněze Zakarii Botrose. Přezdívá se mu Nepřítel islámu č. 1, protože učí, že prorok Mohamed byl nekrofil, homosexuál a pedofil. Al-Káida údajně na jeho hlavu vypsala odměnu 60 miliónů dolarů (1,1 miliardy korun).

Ukázka z filmu Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů)

 
Článek

Botros je Egypťan, který byl ve své zemi vězněn za protiislámské smýšlení, napsal list Los Angeles Times. Jednalo se především o jeho pokusy přimět muslimy ke konverzi ke křesťanství. Odpadlíkům přitom hrozí smrt.

Po odchodu z Egypta žil Botros nejdříve v Austrálii, od roku 2000 žije v USA. Jeho syn deníku řekl, že kvůli protestům, jež film Nevinnost muslimů vyprovokoval, se teď otec skrývá.

Tvůrci filmu se začali skrývat

K Botrosovi se hlásí i další emigrant z Egypta Nakoula Besseley Nakoula, který podle listu platil herce a podílel se na produkci kontroverzního snímku. Když byl v roce 2010 ve vězení za finanční delikty, hovořil prý o Botrosovi s obdivem.

Nakoula byl v sobotu předveden k výslechu na policii, aby se vyjasnilo, zda prací na filmu neporušil podmínku pětiletého zákazu používání počítače a internetu. Po krátkém výslechu ho policisté pustili, ale Nakoula prý nezamířil domů.

"Odešel, nevíme kam. Řekl jenom, že domů nejde," sdělil policejní mluvčí. Nakoula, jehož dům v Cerritos je obležen fotografy, se k výslechu dostavil v kabátě, čepici a šále, aby byl co nejvíce maskován před objektivy.

Joseph Nassralla je kopt stejně jako Botros a je údajně producentem snímku a předsedou losangeleského svazu Media for Christ, jehož internetová stránka obsahuje odkaz na Botrose.

Pomáhal i veterán z Vietnamu

Podíl na výrobě filmu přiznal také Steve Klein. Tento veterán z války ve Vietnamu se hlásí k Botrosovi ve své knize Je islám slučitelný s ústavou? z roku 2010.

Film Nevinnost muslimů vyvolal protiamerické protesty v muslimském světě. V Benghází při nich v úterý přišli o život čtyři Američané včetně velvyslance v Libyi. Při demonstracích pak lidé umírali v Jemenu, Súdánu i v Tunisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Dotčení muslimové napadli další ambasády

Dav rozlícených muslimů v súdánském hlavním městě Chartúm v pátek napadl ambasády Německa a Velké Británie, uvedla stanice BBC. Protesty zasáhly i další země....

Výběr článků

Načítám